Menu

Ultimativna hrvatska taksi aplikacija krenula u osvajanje regije Istaknuto

CabApp tim, izvor: VIDI CabApp tim, izvor: VIDI

U Cool priči iz časopisa VIDI (broj 232, srpanj 2015.) upoznali smo tim CabApp koji je na Windays15 konferenciji osvojio prvo mjesto u sklopu Microsoftovog Software Startup Academy programa. Njihova pobjednička aplikacija nosi ime CabApp, a radi se o servisnoj aplikaciji za pametne telefone i tablete koja prilagođava taksi usluge prema mjeri korisnika. Hrpu čestitki, nešto konstruktivnih kritika, 40.000 kuna glavne nagrade i sedam tjedana kasnije, odlučili smo provjeriti u kojem je stadiju razvoja CabUp, kakva je atmosfera unutar tima sada kada su se doživljaji malo slegli te što planiraju za bližu budućnost. Tako smo porazgovarali s Anom Ledić, Ivanom Pranjićem, Ivanom Šoštarkom i Mariom Bešenom, mladim akterima naše priče. 

Prvo i najbitnije, zanimalo nas je kako uopće funkcionira CabUp, kome je namijenjen te po čemu se zapravo izdvaja u odnosu na konkurenciju. "CabUp omogućuje korisnicima pregled ponuda svih taksi tvrtki koje su dostupne za odabranu rutu, a nakon odabira željene rute korisniku se na jednom mjestu prikazuju cijene svih dostupnih taksi prijevoznike, duljina rute i opcja pozivanja taksija", objašnjavaju kreatori. Dodaju da uz tu funkcionalnost, korisnici CabUpa mogu ocijeniti pruženu uslugu vožnje prema nekoliko različitih kriterija, vidjeti detaljnu ponudu taksi kuće te prosječnu ocjenu svakog prijevoznika. Uz to, aplikacija omogućuje praćenje vožnje, tj. kretanja u stvarnom vremenu na karti, a finalna verzija će biti dostupna u 12 zemalja. U CabAppu kažu da s ovom aplikacijom žele olakšati ljudima "snalaženje u novom gradu". Dakle, iako pojedinačne komponente CabUpa nisu revolucionarne, glavna kvaliteta ove aplikacije je upravo njezina univerzalnost. "Bez potrebe za preuzimanjem posebne aplikacije, korisnik će moći pregledati sve dostupne taksi usluge bez obzira nalazi li se u Zagrebu, Splitu, Ljubljani ili Sarajevu", objašnjava nam Ana, inače zadužena za frontend development aplikacije.

Razvoj iz taksi horor priče
Sam CabUp je u razvoju tek od veljače ove godine, a CabApp tim je u ovom relativno kratkom periodu već odradio lavovsku količinu posla. Tako su nam otkrili da se trenutno već "vrše završna testiranja za Android, iOS i Windows Phone", a procjenjuju da će osnovna verzija aplikacije na tržište izaći kroz mjesec dana na svim platformama. Ona će pokrivati veće hrvatske i slovenske gradove, a ekspanzija na druge teritorije nije opcija, već sigurna stvar. Konkretno, prve sljedeće države za koje će CabUp dobiti podršku su Bosna i Hercegovina te Srbija, i to "prvenstveno zbog manjka jezičnih barijeri" između njih i Hrvatske. O daljnjim širenjima developeri još nemaju službenih komentara, no kako je već spomenuto, znamo da se trenutačno cilja na brojku od 12 zemalja.

Što se poslovnog plana tiče, u CabAppu napominju da će njihova aplikacija "krajnjim korisnicima uvijek biti potpuno besplatna". Oni ju, naime, planiraju monetizirati na osnovi modela naplate prema postotku cijene taksi vožnji naplaćenih unutar aplikacije, a taj model dogovaraju sa svakom taksi tvrtkom pojedinačno. Trenutačno su u kontaktu s njih nekoliko zainteresiranih koje su ostale neimenovane iz razloga što stvari tek trebaju postati službene u nadolazećim tjednima. Za sada su nam iz CabAppa tek otkrili da te taksi tvrtke shvaćaju da će i one i konkurencija dobiti prostor za oglašavanje svojih usluga unutar CabUpa, "a sam razvoj i tehnologije korištene za razvoj i testiranje aplikacije su im apsolutno besplatne". Budući potencijalni prihodi na stranu, zanimalo nas je i što tim planira učiniti s već zarađenih, ili bolje reći izborenih 40.000 kuna kojima ih je Microsoft nagradio. Po tom pitanju ne planiraju nikakve dodatne pothvate – nagradu će uložiti u implementaciju cjelokupnog rješenja, točnije "kupnju uređaja potrebnih za testiranje i razvoj završnih značajki aplikacije, potrebne programske licence, osiguravanje sustava plaćanja unutar aplikacije te ostale rashode" koje su već uračunali i prezentirali SSA žiriju u sklopu svoje financijske projekcije.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next