Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nokia izgubila veliki 5G posao u Kini Istaknuto

Nokia izgubila veliki 5G posao u Kini

China Mobile, najveći teleoperater na svijetu, u drugom krugu natječaja za implementaciju 5G-a u Kini odobrio je dodjelu 5,2 milijarde dolara lokalnim vendorima Huaweiju i ZTE-u, dok je istovremeno finsku Nokiu izbacio iz planova za uvođenje 5G mreže u najmnogoljudnijoj državi na svijetu. 

Huaweiju je od tog iznosa pripalo 57,3% novca za ugovore u 28 provincija, dok je ZTE dobio 28,7 posto, Ericsson 11,5%, a tvrtka China Information Communication Technologies koja je nastala spajanjem tvrtki za isporuku opreme FiberHome Technologies i Datang Telecom Group 2,6 posto.

Kina je prošli mjesec pokrenula natječaj za implementaciju 5G-a, targetiranjem nacionalne pokrivenosti signalom pomoću 232 tisuće baznih postaja.
U prvom natječaju provedenom 2019. godine operater je uz navedene tvrtke odabrao i Nokiju, pa je njezino izbacivanje u drugom krugu svojevrsno iznenađenje, posebice stoga jer je u prvom krugu Nokiji dodijeljeno 12 posto za uređaje za upravljanje mobilnim prometom i 9 posto za razvoj sistemske arhitekture, ključnih dijelova osnovne 5G mreže China Mobilea.

Nokia se od četvrtog kvartala prošle godine jako mučila da u Kini uzme značajniji udio na tržištu, jer su joj prihodi u toj regiji pali za 25% u odnosu na godinu dana prije na 469 milijuna eura.

China Mobile je već prije izjavio da je dovršena prva faza 5G implementacije kojom je pokriveno 50 gradova, a sada se usredotočuje na pokrivanje 300.000 lokacija do kraja 2020. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next