Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nova pravila EU za snažniju cyber sigurnost

Nova pravila EU za snažniju cyber sigurnost

Europska komisija, vijeće i članovi EU parlamenta složili su se oko novih pravila za bolju cyber sigurnost, koja će utjecati na razne sektore industrija, kao što su logistika, zdravstvo, banke, energetika itd. Ovo će utjecati i na mnoge velike kompanije kao što su Google, Microsoft, eBay, Amazon i drugi.

Pravila definiraju novu Network and Information Security direktivu, u koju je uključeno svih 28 članica. Svaka od tih zemlji može implementirati svoje zakone i regulacije u odnosu na direktivu, te odabrati koje su to organizacije "esencijalne usluge" koje će imati rigorozna cyber sigurnosna pravila.

Nova pravila žele motivirati jaču zaštitu podataka i smanjiti mogućnost hakiranja, navodeći mogućnost poveće kazne za hakiranost. Veliki pružatelji digitalnih usluga, uključujući kompanije za cloud računalstvo, imat će malo manje rigorozan režim, dok će "esencijalne usluge" morati prijavljivati sigurnosne upade lokalnim vlastima.

Jedino na koga se neće odnositi nova pravila su mala poslovanja, iz razloga financija i nedovoljno mogućnosti za angažiranje sigurnosnih eksperata ili opreme.

Nova direktiva zahtijeva i da svaka država članica postavi Computer Security Incidents Response tim, koji ima zadatak koordiniranja s drugim timovima i davanja pomoći kompanijama koje imaju sigurnosni napad, stoji u službenom priopćenju.

Za direktivu potrebna je suglasnost državnih vlasti i Europskog parlamenta, a glasanje se očekuje u proljeće sljedeće godine. Ukoliko se prihvati, države će u roku od dvije godine morati implementirati ovu direktivu u svoj zakon, koja bi trebala postati službena do kraja 2018. godine.

Problem sigurnosti na internetu postaje sve veći, a nedavne studije istraživača europskog parlamenta preporučuju da EU treba financirati ključne open source alate i koristiti softvere kao što je Qubes OS, TAILS, OpenBSD i end-to-end enkripciju za bolju sigurnost.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next