Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatski bankari tvrde: podaci naših klijenata su zaštićeni, ali...

Hrvatski bankari tvrde: podaci naših klijenata su zaštićeni, ali...

Nakon velikog curenja podataka iz švicarske banke HSBC, koje je njihov bivši zaposlenik i zviždač Hervé Falciani proslijedio svjetskim medijima, otkriveno je da su na listi klijenata te banke bili i Hrvati.

Oni po broju sumnjivih računazauzimaju 128. mjesto od ukupno 200. Navodno su Hrvati u HSBC banci imali otvorenih 40 računa ukupne vrijednosti 33,2 milijuna dolara (oko 225 milijuna kuna), dok je najveći pojedinačan iznos na računu nekog Hrvata 10,7 milijuna dolara (oko 73 milijuna kuna). 

Zbog navoda da je bivši zaposlenik ukrao tajne podatke o 3000 ljudi, sigurnost banaka u Hrvatskoj je za IT BIZ Crunch komentirao Tomislav Vazdar, direktor Sektora korporativne sigurnosti u Erste & Steiermärkische banci.

Istaknuo je da unatoč vrlo naprednim i strogim metodama zaštite postoji mogućnost curenja podataka, protiv koje banke imaju posebne podatkovne, ali i fizičke mjere zaštite.

„Erste banka štiti podatke vrlo pažljivo, koristeći razne tehnologije i metode zaštite, mehanizme kriptiranja i izolacije sustava te ostale mehanizme propisane dobrom IT i sigurnosnom praksom. Implementacijom npr. Erste Display kartice, Erste banka podigla je razinu sigurnosti, a paralelno se provela i migracija na novi autentifikacijski mehanizam čime se i sigurnost podataka podigla za određeni nivo. Dodatno, Banka redovito provodi godišnje provjere sigurnosti svojih servisa čiji su rezultati predočeni eksternim revizijama IT-ja i informacijske sigurnosti Banke“ rekao je.

Usprkos svim naporima, uvijek postoji rizik „ljutitog zaposlenika“ koji bi zbog vlastite osvete ili nekog drugog poriva mogao ukrasti tajne podatke klijenata i dati ih u javnost.

„Banka provodi redovne edukacije svojih zaposlenika na kojima ih se uči o područjima sigurnosti koja su kroz procjenu rizika identificirana kao posebno bitna. Isto tako, sigurnosnom politikom Erste banke definirana je nulta stopa tolerancije za neovlašteno odavanje povjerljivih podataka.“ zaključio je Vazdar.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next