Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Windows, Tizen i Firefox: Neočekivana šansa u bitci protiv Androida i iOS-a

Windows, Tizen i Firefox: Neočekivana šansa u bitci protiv Androida i iOS-a

Podaci o prodaji mobilnih uređaja za vrijeme proteklih blagdana, u periodu od 19-25. prosinca prošle godine, iznenadili su mnoge. Microsoftov brand Nokia skočio je na treće mjesto najprodavanijih uređaja, odmah iza Applea i Samsunga. Radi se o naizgled velikom iskoraku za platformu koja je do sada imala problema s iskorakom na tržište, no kraći pogled na širi kontekst otkriva da se, zapravo, nije dogodilo ništa neočekivano.

Radi se o izvrsnim prodajnim rezultatima u blagdanskom periodu, no u pitanju je tek manji dio svjetskog tržišta - u većini brzorastućih tržišta, koja nude najveći potencijal za ostvarivanje globalnog tržišnog udjela, ne postoji običaj darivanja na kršćanske blagdane. Uređaji i brandovi popularni u Aziji, poput Xiaomija, Huaweija i HTC-a u blagdanskoj su prodaji ostvarili tržišni udio manji od 1%, što nikako ne može predstavljati njihov stvarni tržišni potencijal.

U međuvremenu, tržišni udio Windows telefona konzistentno se smanjuje na gotovo svim tržištima. U tri najveće europske države, prodaja Windows telefona pala je na 9,2%, što je pad od 0,3 postotna poena u odnosu na prošlu godinu. U SAD-u prodaja je na godišnjoj razini također pala za 0,3 postotna poena, i sada je na 4,3%. No, pravi razmjeri pada vidljivi su tek na azijskom tržištu, gdje je prodaja pala na 0,4%, s 3,2% koliko je bila prije godinu dana. Na globalnoj razini, tržišni udio Microsoft platforme pao je za 0,6 postotnih poena, na samo 3% svjetskog tržišta novih pametnih telefona.

Prema Gartnerovim podacima, Android je učvrstio svoju tržišnu poziciju. Čak 83,1% uređaja prodanih u proteklih godinu dana na sebi vrte neku inačicu Androida, što je rast od 1,1 postotnih poena. Appleov iOS također je rastao, i s 12,1% u 2013. godini dosegao je 12,7%.

Ima li na takvom, bipolarnom tržištu uopće prostora za nove izazivače u segmentu mobilnih platformi - Samsungov Tizen i Mozillin Firefox OS?

Nakon godina i godina razvoja, Samsungov operativni sustav Tizen još uvijek se nije pojavio niti na jednom mobitelu dostupnom na tržištu. Tvrtka je najavila početak prodaje Tizen pametnog telefona u Rusiji u drugoj polovici prošle godine, no ubrzo su te najave povučene. Prema neslužbenim izvorima, prodaja Tizen uređaja trebala bi definitivno početi 18. siječnja ove godine u Indiji, no Samsung za sada odbija potvrditi ovu glasinu. Službeni stav tvrtke i dalje je da je "Tizen dobra alternativna mobilna platforma".

Firefox OS, s druge strane, cilja na najjeftiniji segment tržišta, no još uvijek nije uspio ponuditi uređaje po cijenama koje bi stvarno otvorile novu prodajnu nišu. Za sada se natječe s najjeftinijim Android uređajima u cjenovnom razredu od oko 100 dolara, gdje nije konkurentan zbog nerazvijenog ekosustava. No, tvrtki je cilj taj OS, koji je u startu dizajniran za rad sa najslabijim hardverom, nuditi na tržištima u razvoju u paketu s pametnim mobitelima čija bi cijena bila oko 25 dolara. Kad i ako se pojave takvi uređaji, stvorio bi se potpuno novi segment tržišta na kojem bi Firefox duže vremena imao prednost.

No, postoji i platforma na kojoj Tizen i Firefox imaju veće ambicije i bolje šanse, samo što se ne radi o mobilnim uređajima već o pametnim televizorima. Samsung je ovu godinu dočekao s najavom da će u budućnosti sv svoje televizore s instaliranim Tizenom. Tvrtka ima ozbiljnu namjeru iskoristiti svoj tržišni udio u segmentu pametnih televizora kako bi stvorila bazu korisnika Tizena, a isti je sustav odlučila koristiti i za svoji novi pametni sat - Gear 2 - koji umjesto Android Weara koristi Tizen. Firefox OS osigurao je sličnu "pobjedu" prošlotjednom najavom Panasonica da će nove Life+ Screen televizore isporučivati baš s tim operativnim sustavom.

Android i iOS možda su nedodirljivi prvaci mobilnih uređaja, ali bitka za pametne satove, televizore, kuće i druge, tek nadolazeće pametne uređaje tek počinje, a u tom su ratu i Tizen i Firefox osigurali jake startne pozicije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next