Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za primjenu u zdravstvu - NEWTON Dictate

Alati za primjenu u zdravstvu - NEWTON Dictate

U zdravom tijelu, zdrav duh

Najveći benefit na hrvatsko zdravstvo imat će oni alati koji će ubrzavati procese i omogućavati velike logističke pomake, kaže dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Upravo na tragu tih logističkih pomaka navodimo NEWTON Dictate kao alat koji prevodi govor u pisani tekst, a istreniran je za medicinske tekstove i terminologiju. Na taj način, doktori mogu ubrzati proces tipkanja nalaza i time osloboditi više vremena za ono što je ključno, a to je rad s pacijentima.

Dictate je samo jedan primjer takvih AI proizvoda na tržištu, a iako postoji još jako puno prostora za napredak, određeni pomaci su opipljivi. Barem kad vidimo trud i rad koji ulažu razne institucije kao što je Institut Ruđer Bošković, ali i pojedinci kao što su članovi tima MediBoost – startupa koji je pobijedio na AI4Health.Cro natjecanju u izradi modela koji na temelju dostupnih zdravstvenih podataka o pacijentu procjenjuje kolika je šansa da će taj pacijent biti ponovno hospitaliziran. Kako nam je rekla dr. Barešić, ideja za rješenjem problema ponovne hospitalizacije „potekla je od struke i sustava koji je rekao ‘mi želimo da se ovo riješi, nama ovo treba’’’.

 

AI4Health.Cro-2024-.png

 

Pri razgovoru s članovima tima MediBoost – Janom KolićemKarlom Pintarićem i Andrijom Štajduharom – otkrili smo jedan od većih razloga zašto bolnice, pogotovo one u inozemstvu žele riješiti problem ponovne hospitalizacije. Naime ona „bolnice [u SAD-u] košta 40.000 dolara. Tako da je to dosta bitna informacija. S tim da se tu radi o ranoj ponovnoj hospitalizaciji, dakle unutar mjesec dana“, rekli su nam iz MediBoosta. S tim da treba naglasiti da rehospitalizacija nije sama po sebi točno toliki trošak, već ih država penalizira zbog loše obavljenog posla.

Ova pobjeda, kako nam kažu Jan, Karlo i Andrija, dala im je veliki vjetar u leđa da svoj projekt pretvore u proizvod koji bi se jednog dana mogao naći u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, a čija bi svakodnevna primjena bila utjecaj na rad s pacijentom s ciljem smanjenja postotka ponovne hospitalizacije.

 

Nagrađeni_finalisti_AI4Health.cro_MediBoost_na_vrhu.jpeg

Mediboost:  je za pobjedu na natjecanju osvojio poticajnu nagradu od 5.000 eura

 

No, da ne bi sve ostalo samo na potencijalu, dr. sc. Anja Barešić nam je spomenula i par alata koji se već primjenjuju u hrvatskom zdravstvu, iako, kako kaže, takvi se mogu „nabrojati na prste jedne ruke“. Jedan od njih je proizvod hrvatskog startupa. Radi se o speech-to-text tehnologiji koja se zove Newton Dictate, a razvila ju je tvrtka Newton Technologies Adria. Taj alat prevodi govor u pisani tekst, a „posebno je istreniran za medicinske tekstove i terminologiju, između ostalog i na hrvatskom jeziku.“. Nastavlja dr. Barešić:

“Tu je važno naglasiti da ovo nije klasični medicinski proizvod, već alat koji omogućava liječnicima da se više posvete medicini i pacijentu, tako da što manje vremena troše na administrativne zadatke kao što je tipkanje nalaza. Time se ubrzavaju radni procesi i oslobađa više vremena za rad s pacijentima, što je želja svakog liječnika. Osim toga, koriste se i druge tehnologije u kombinaciji s određenim uređajima. Na primjer, naš nacionalni program rane prevencije raka pluća koristi low-dose CT tehnologiju uz AI model za analizu snimaka, što olakšava dijagnostiku.

 

dr. sc. Anja Barešić – Institut Ruđer Bošković, koordinatorica projekta AI4Health.Cro

Smatram da je hrvatsko zdravstvo s jedne strane tehnički izvrsno, ali nedovoljno optimizirano u svojim procesima. Stoga će najveći efekt imati tehnologije koje ubrzavaju određene procese i omogućavaju velike logističke pomake, a tek onda pomake u prevenciji, dijagnostici i terapiji. Tako smanjujući rasipanje resursa, vraćamo fokus na medicinu i pacijente.

 

Anja_Barešić_koordinatorica_ai4healthcro.jpeg

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next