Biz Tech web portal powered by vidi logo2

YouTube će pred sudom štititi brisanje videa sa svojih kanala

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Od 400 sati sadržaja kojih se uploadaju na YouTube svake minute, dio ubrzo 'nestane', najčešće jer krše američki Digitalni milenijski akt za autorska prava (DMCA). Ipak, određeni glazbeni ili televizijski isječci uploadani na YouTube, kojima njihovi autori daju dodatnu vrijednost poput kritike ili parodije, imaju kulturološku i sociološku vrijednost za društvo i kao takvi ne zaslužuju biti obrisani, smatraju iz YouTubea. Zato će za neke iznimne primjere video uradaka najpoznatiji svjetski video servis jamčiti zaštitu pred američkim sudom i pokriti će sve sudske troškove. 

Drugim riječima, to znači da će YouTube ponuditi pravnu podršku videima za koje smatra da nisu trebali biti uklonjeni s njihovih stranica odnosno da njihov sadržaj ima veću vrijednost za društvo od akta za autorska prava. Takvi će videi, uz dopuštenja njihovih autora, ostati "na životu" na području SAD-a, i biti će prikazani ogledni kao primjer takve vrste sadržaja na YouTube Copyright centru.

Na službenom blogu su pojasnili da je odluka na ovakvu akciju stigla nakon što su prepoznali da se neki autori sadržaja boje kako će DMCA pokrenuti proces protiv njih. Iako ne mogu utjecati niti ponuditi pravnu zaštitu baš svakome autoru čiji sadržaj bude maknut s YouTubea, napomenuli su da će se nastaviti boriti protiv zabrane i micanja videa u čijem sadržaju ne postoji realna pravna osnove za to.

"Vjerujemo da će i mali dio videa koje uspijemo zaštiti imati pozitivan utjecaj na cijeli ekosustav YouTubea, te da će YouTubeu osigurati zadržavanje statusa mreže gdje se kreativnost i izražavanje nagrađuju," pojasnili su u službenoj objavi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next