Biz Tech web portal powered by vidi logo2

WaterQ: Digitalno praćenje kvalitete vode u Hrvatskoj Istaknuto

WaterQ: Digitalno praćenje kvalitete vode u Hrvatskoj

U središnjici kompanije Ericsson Nikola Tesla održano je završno događanje projekta WaterQ u kojem digitalna transformacija vodi glavnu riječ kada je u pitanju praćenje kvalitete vode.


Predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, vodovoda i županijskih zavoda za javno zdravstvo predstavljeni su rezultati ovog istraživačkog projekta kojim je razvijeno rješenje za digitalnu transformaciju praćenja kvalitete vode.

Također, demonstrirano je kako digitalna transformacija pomaže u ispunjavanju sadašnjih i budućih zahtjeva koje donosi Europska direktiva o vodi za piće i Zakon o vodi za ljudsku potrošnju.

Nositelj ovog projekta je Ericsson Nikola Tesla, a projektne aktivnosti proveli su zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i tvrtkama Telemetris i Gauss kao partnerima. Cilj ovog projekta bio je unaprijediti proces kontrole kvalitete vode za ljudsku potrošnju, optimizirati procjenu rizika i podržati proces informiranog donošenja odluka u sustavima javnog zdravstva i vodoopskrbe.

WaterQ event

WaterQ projekt sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a odobren je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. na natječaju „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.798.898,83 EUR, dok je iznos bespovratnih sredstava za provedbu 1.175.310,42 EUR. Razdoblje provedbe projekta je od kolovoza 2020. do rujna 2023. godine.

WaterQ je modularno i skalabilno rješenje koje obuhvaća sve ključne funkcionalnosti za prikupljanje fizikalno-kemijskih parametara vode. Dodatna vrijednost očituje se u upotrebi naprednog analitičkog modela koji objedinjuje sve zahtjevne podatke (laboratorijska mjerenja, senzorska mjerenja, hidrometeorološki podaci i povijesni podaci).

Te podatke pretvara u veoma snažan alat za informirano donošenje odluka, prvenstveno vodovodima i sustavu javnog zdravstva kao pokazatelj stanja kvalitete vode. Područje primjene može se proširiti i na različite industrijske sektore, vladine organizacije te gradove i urbana područja. Jedna od prednosti rješenja, koje je razvijeno u Ericssonu Nikoli Tesli u suradnji s partnerima, dodavanje je novog kanala za informiranje javnosti, što je omogućeno putem mobilne aplikacije povezane na centralni WaterQ sustav.

Pavle Jeličić HZJZ

„S obzirom na kompleksnost i važnost projekta bilo je potrebno uključiti različite struke, odnosno domenska znanja i vještine stručnjaka iz vodovoda i sustava javnog zdravstva kako bismo mogli testirati primjenjivost digitalnih rješenja na izazove povezane s kvalitetom vode. Kako bismo premostili prepreke, koje su česte u procesu digitalizacije, u ovaj projekt unijeli smo iskustva i ekspertizu u razvoju platformskih ICT rješenja za različite industrije i servise.

Naše najbolje reference su uspješni projekti digitalizacije u području zdravstva, pravosuđa, zemljišnih knjiga i katastra, transporta, kulturne i arhivske baštine i mnogi drugi.

Ovakvi projekti pokazuju visoku spremnost naših stručnjaka da primjenom naprednih rješenja na području strojnog učenja donesu dodanu vrijednost postojećim podacima, a u suradnji s kvalitetnim partnerima realiziraju najzahtjevnije strateške projekte za održivu, digitalnu i zelenu Hrvatsku, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, te dodala: „Na primjeru ovog projekta koristili smo sedam različitih modela strojnog učenja kako bismo istražili i razvili model koji na optimalan način koristi podatke i postojeće resurse. Projekt WaterQ primjer je izvrsne suradnje domenskih stručnjaka i ICT sektora u kojem se može pokazati puna primjenjivost digitalnih rješenja i podržati partnere i korisnike na njihovom putu digitalne transformacije.

Nazočnima se obratio Pavle Jeličić, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je istaknuo važnost ovog projekta te dodao: „Projekt WaterQ temelji se na visokim razinama znanja, stručnosti i predanosti poslu naših stručnjaka, znanstvenika i djelatnika.

Suradnički pristup i primjena najnovijih tehnologija omogućuje ostvarenje naše misije osiguravanja preduvjeta za učinkovito upravljanje javnozdravstvenim potrebama kao i anticipaciju budućih trendova. Uvođenje novih metoda poput metoda za određivanje parazita u vodi za ljudsku potrošnju, koje do sada nisu bile uključene u proces praćenja vode za ljudsku potrošnju, pokazuje našu kontinuiranu predanost brizi za zdravlje ljudi i jačanje stručnih kapaciteta HZJZ-a.

WaterQ projekt je za HZJZ pokazao potencijal koji imamo u našim podacima o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće te je potvrda da uz primjenu najnovijih tehnologija iz tih podataka stvaramo dodanu vrijednost za brigu o javnom zdravlju.“

Panel

U sklopu ovog događaja održan je panel na kojem su panelisti Magdalena Ujević Bošnjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Miljenko Polić, direktor tvrtke Izvor, i Goran Kopčak iz Ericssona Nikole Tesle pod moderatorskom palicom Karla Guština iz Ericssona Nikole Tesle dali uvid svatko iz svojeg područja djelovanja o tome kako digitalna transformacija doprinosi unaprjeđenju praćenja kvalitete vode za piće.

Na samom kraju događanja kroz demoe su predstavljene funkcionalnosti različitih digitalnih alata u upravljanju i komunikaciji u sustavu vodoopskrbe, uključujući primjenu digitalnih platformi, senzorskih uređaja Interneta stvari, mobilnih aplikacija, strojnog učenja i otvorenih podataka.

Kroz praktične primjere demonstrirano je na koji način digitalna transformacija pomaže u ispunjavanju sadašnjih i budućih zahtjeva koje donosi Europska direktiva o vodi za piće i Zakon o vodi za ljudsku potrošnju.

Posjetitelji ovog događaja također su dobili uvid u to na koji se način može dati dodana vrijednost postojećim povijesnim podacima te kako se mogu primijeniti za optimizaciju procesa monitoringa kroz pristup na temelju rizika. Također su saznali kako primijeniti digitalne alate u ostvarivanju lako dostupne i lako razumljive komunikacije s potrošačima.

Projekt WaterQ dobio je i prestižnu nacionalnu nagradu za okoliš Green Prix u kategoriji Zelena inovacija, što je još jedno u nizu priznanja za kompaniju Ericsson Nikola Tesla koja uspješno doprinosi utjecaju na okoliš te digitalnoj i zelenoj tranziciji.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next