Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sony će povećati budžet za razvoj igara zbog konkurencije Istaknuto

Sony će povećati budžet za razvoj igara zbog konkurencije

Sony planira povećati ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) u području gaminga i usredotočiti dodatna sredstva na igre usluga uživo poput Fortnitea i miješane stvarnosti, izvijestio je Nikkei. U fiskalnoj 2023. godini planiraju uložiti 2,13 milijardi dolara u taj segment, što čini oko 40 posto ukupnih R&D troškova tvrtke - više nego dvostruko u odnosu na iznos iz 2020. godine. Cilj je bolje konkurirati u oblaku za gaming i virtualnoj stvarnosti, posebno ako dođe do preuzimanja tvrtke Activision Blizzard od strane Microsofta.

Sony se tradicionalno oslanjao na naslove s jakom pričom poput God of War i Horizon Zero Dawn, ali igre usluga uživo koriste drugačiji model. Umjesto razvoja jedne igre i prelaska na sljedeću, tvrtke stvaraju naslove koji se mogu ažurirati tijekom vremena, generirajući prihode novim sadržajem poput sezonskih mapa, izgleda i oružja. Overwatch i League of Legends su primjeri takvih igara.

Tvrtka zaostaje za konkurentima u tom području - imala je samo jednu igru usluge uživo u 2021. godini, ali planira imati 12 takvih igara u svojem portfelju do ožujka 2026. godine. S tim ciljem, planira uložiti 55 posto razvoja igara za PS5 u igre usluga uživo do ožujka 2024. i 60 posto do ožujka 2026. godine. Prema izvješću, planiraju koristiti akviziciju tvrtke Bungie kako bi dodatno ostvarili taj cilj.

U međuvremenu, Microsoft pokušava preuzeti Activision Blizzard, što bi mu omogućilo pristup moćnom portfelju igara usluga uživo (World of Warcraft, Call of Duty, Destiny 2 itd.). Microsoft također ima značajnu prednost u prijenosu igara uživo putem oblaka s Xbox Cloud Gamingom, dok je Sony tek počeo testirati prijenos igara uživo za PS5.

U isto vrijeme, Sony želi uložiti više u tzv. metaverse, poboljšavajući razvoj proširene stvarnosti (VR, AR, miješana stvarnost itd.). Da bi to postigao, cilja kombinirati resurse devet stranih igraćih studija koje u cijelosti ili djelomično posjeduje, uključujući Epic Games, čiji Unreal Engine pomaže u pogonu aplikacija proširene stvarnosti. To se događa u svjetlu nadolazećeg izdanja Appleove Vision Pro naočale i Sonyjevog nedavnog lansiranja vlastitih PSVR2 naočala.

Povećano ulaganje pokazuje važnost gaminga za ukupni portfelj tvrtke Sony. Njihov segment igara i mrežnih usluga sada čini velik dio zarade tvrtke, mnogo više nego segmenti poput fotografije, filmova, televizora i ostalih. Također pokazuje da Sony prepoznaje da se mora prilagoditi činjenici da se razvoj igara udaljava od tradicionalnog modela - što znači da će biti mnogo više ovisan o posjedovanju studija za razvoj igara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next