Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Accenture se sprema potrošiti milijarde $ na umjetnu inteligenciju Istaknuto

Accenture se sprema potrošiti milijarde $ na umjetnu inteligenciju

Accenture je najavio ulaganje vrijedno tri milijarde američkih dolara tijekom tri godine u svoje poslovanje vezano uz podatke i umjetnu inteligenciju.

Ta konzultantska tvrtka također namjerava udvostručiti broj zaposlenika koji rade s najnovijim tehnologijama.

Preciznije rečeno, tvrtka koja konzultira i pruža usluge različitim klijentima na projektima generativne umjetne inteligencije ukupno bi trebala imati 80 tisuća ljudi koji će raditi na umjetnoj inteligenciji.

Do tog broja namjeravaju doći zapošljavanjem, preuzimanjem drugih tvrtki i obukom više sadašnjih zaposlenika.

Utrka za umjetnu inteligenciju

Nisu naveli u kojem razdoblju namjeravaju dosegnuti taj broj zaposlenih, tek kako spomenuta investicija treba omogućiti pružanje pomoći tvrtkama u 19 industrija.

Accentureov potez primjer je koliko se tvrtkama žuri poboljšati ponude generativnom umjetnom inteligencijom, tehnologijom za koju su u Microsoftu i Alphabetu uvjereni kako će promijeniti način na koji se obavljaju mnogi poslovi, piše Reuters.

Salesforce je početkom ovog tjedna udvostručio svoj fond rizičnog kapitala za startupove koji se bave generativnom umjetnom inteligencijom na 500 milijuna USD i predstavio uslugu AI Cloud, kojom se nada privući poduzeća nudeći svoje proizvode pokretane umjetnom inteligencijom na jednom mjestu.

Accentureovo ulaganje u umjetnu inteligenciju uslijedilo je nakon što su u ožujku odlučili otpustiti oko 19 tisuća radnika zbog pada potražnje uslijed visoke inflacije i rastućih kamatnih stopa. To je oko 2,5 posto ukupnog broja zaposlenih u toj tvrtci. Više od pola ukinutih radnih mjesta korporativne su funkcije.

Ujedno su najavili i nešto manji rast prihoda na godišnjoj razini nego što je ranije bilo najavljeno. Osim toga, predstavili su alat AI Navigator for Enterprise, koji bi tvrtkama trebao pomoći u što boljem korištenju tehnologije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next