Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CEO tech predictions 2023: Što predviđaju hrvatski tech lideri Istaknuto

CEO tech predictions 2023: Što predviđaju hrvatski tech lideri

Onaj tko je na vrhu neke tvrtke zapravo je na vrhu svoje veeelike planine koju zove tvrtkom. Pitanje je samo koliko je ta planina visoka jer toliko će njen direktor, predvodnik i lider moći daleko vidjeti što je pred njim. Planina su svi njegovi ljudi, imovina, problemi, prilike, kupci i znanje koje je ugradio u svoju tvrtku. Što je uspjeh veći i ta imaginarna planina je veća.

Naravno ti lideri koji se zovu CEO, COO, predsjednici, direktori i kako god se zvali moraju biti jako, jako dobri stručnjaci u tome što rade da bi upravljali ogromnim ljudskim i materijalnim resursima koji im pomažu da naprave takve superuspješne tvrtke.

"Očekujemo da bi se tijekom 2023. godine mogli dogoditi pomaci u strukturi i organizaciji procesa razvoja softvera, na način da on obuhvati sigurnosne provjere koje će veliki kupci sve više tražiti" - Mario Vuksan, suosnivač i CEO ReversingLabsa

To se naravno odnosi na privatne tvrtke jer greške se u njima skupo plaćaju i plaćaju ih baš oni, ali i oni koji su ih postavili na čelno mjesto takve tvrtke.Biti CEO je blagodat i prokletstvo istovremeno. Kad tvrtka posluje loše kriv je CEO, kad je pak uspješna zaslužni su svi. Teško da na vrhu takve uspješne tvrtke može biti loš manager pa je onda najbolji način da shvatite što je ispred nas u idućoj godini, pitati najbolje, one koji uspješno vode svoje tvrtke. To su lideri s debelim pokrićem. To su CEO-i hrvatskih uspješnih tehnoloških tvrtki.

"Razvoj tehnologije kreće se prema realizaciji potpuno virtualnih metaverzuma, ali i ugrađivanju virtualnog sadržaja u fizičku okolinu" - Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

Oni uspijevaju baš unatoč svim problemima i izazovima koji su ispred njih. VIDI već gotovo 30 godina živi i diše sa IT-em u Hrvatskoj, ali i široj regiji i poznaje mnoge tvrtke vrlo dobro pa i njihove čelne ljude. Zato smo i ove godine pitali što misle koji tehnološki trendovi su pred njima i na što daju svoj fokus. Njihovi odgovori su prava poslastica za one koji znaju pročitati što im žele poručiti. Oni su ti u čijim tvrtkama želite raditi ako vas zanimaju najnovije tehnologije. Ima ih naravno srećom još u Hrvatskoj i u idućim mjesecima ćete čuti sve koje vrijedi čuti, a ovi su naš izbor za ovaj mjesec.

Liderima uspješnih hrvatskih tehnoloških kompanija postavili smo pitanje: Koji će trendovi obilježiti područje (razvoja digitalnih rješenja i software developmenta) u 2023 godini i kako će se to odraziti na specifična područja za koja pružate rješenja?

Ivan Bešlić, COO SofaScore

Bešlić SofaScore
Posljednjih godina svjedočimo iznimnim uspjesima redom uspješnih tvrtki kojima je IT u srži poslovanja, pa tako vidimo da su neki startupi i projekti prerasli u ozbiljno velike tvrtke koje posluju globalno. Često se razlog njihove ekspanzije krije ne samo u inovativnosti ideje ili proizvoda koje razvijaju, nego i financijskim ulaganjima u takve tvrtke. Iako je to za lokalnu tvrtku često dobar znak, neka financijska kretanja daju nam naslutiti da će takvih investicija u 2023. biti znatno manje. Konkretnije, očekujemo da će ulaganja biti rezervirana samo za one potvrđeno profitabilne investicije.

Najave jasno ukazuju kako nas očekuje usporenje ekonomije, a kao posljedicu inflacije, svjetske banke podižu kamatne stope i to će se sigurno odraziti i na IT industriju. No, paradoksalno, kod određenih IT tvrtki, vidimo da će dovesti i do novih inovacija. Kako? Pa velike tvrtke, tvrtke s dobro postavljenim i sigurnim financijskim temeljima će višak resursa ulagati u R&D (research & development), što će sasvim sigurno rezultirati novim sjajnim idejama i poslovnim pothvatima, a koje će u budućnosti učvrstiti vodeću poziciju na tržištu.

U području detaljnog praćenja sportskih rezultata, u kojem je i Sofascore, ne očekujemo da će doći do dolaska “nove” konkurencije, nego do jačanja postojećih konkurenata. Borba za vodeće mjesto u našem se segmentu neće usporiti, dapače, bit će zanimljivo vidjeti kako će nas naše inovacije i planiranja pozicionirati u budućnosti.

Naš tim od 200 zaposlenika konstantno radi na internim projektima s ciljem doprinosa našem globalnom proizvodu. Prostora za napredak uvijek ima, i to ocjenjujemo kao dobru stvar, no važno je da prepoznati ideje i projekte koji će nas smjestiti na vodeće mjesto u našoj industriji detaljnih sportskih statistika.

Tijekom ove godine radili smo na više takvih projekata, a javnosti je najpoznatiji suradnja s našim prvim ambasadorom, kapetanom Lukom Modrićem, s kojom smo najavili početak rebrandinga Sofascorea kao i prezentaciju novih značajki u aplikaciji. Na tu suradnju smo iznimno ponosni jer je Modrić utjelovljenje svega za što se zalažemo, a to su neprestani trud, rad, analitičko promišljanje, brza i točna reakcija i jako važno, strpljenje u onome što radimo. Uz takvu formulu uspjeh je neizbježan.

Sofascore aplikaciju i web danas koristi preko 23 milijuna korisnika diljem svijeta, a naš cilj za 2023. godinu je postavljen još više.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska
Jiři Dvorjancansky predsjednik Uprave A1 Hrvatska

S sigurnošću možemo reći da će ovu godinu obilježiti daljnje transformiranje poslovanja u digitalno i zeleno, odnosno održivo. To će dobrim dijelom diktirati trendove u ICT industriji pa tako i u telekom sektoru. Prije svega ovdje mislim na nastavak digitalizacije kojoj je temelj telekomunikacijska infrastruktura nove generacije. Stoga vlastitim sredstvima i uz pomoć EU fondova nastavljamo ambiciozno graditi najveću optičku mrežu kako u urbanim, tako i u ruralnim krajevima.

Cilj nam je da u narednom razdoblju dva od tri kućanstva u Hrvatskoj ima pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži. Uz to, sredinom 2023. planiramo imati 90 postotno pokrivanje Hrvatske 5G mrežom. Što se tiče naših poslovnih korisnika, osim standardnih telekomunikacijskih usluga, digitalizaciju njihovog poslovanja podržavamo i kroz Cloud i data centar usluge. A1 ima najmoderniji data centar u regiji: osim što je jedini u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture, odnedavno ima i prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard).

Jedan od imperativa A1 Telekom Austrija Grupe je svakako održivost. U izgradnji mreža posebno vodimo računa o okolišnom utjecaju te dodatno ulažemo u najmoderniju i ekološki prihvatljivu tehnologiju. Električnu energiju nabavljamo isključivo iz obnovljivih izvora i opremamo bazne stanice solarnim panelima te energetski visoko učinkovitim sustavima za hlađenje kako bismo do 2030. na razini grupe postigli potpunu ugljičnu neutralnost.

Ivana Bošković, CEO Megatrend poslovna rješenja
Ivana Bošković Megatrend PR

Zadnjih par godina mogli smo svjedočiti velikom porastu primjene umjetne inteligencije, bilo u poboljšanju poslovnih procesa ili svakodnevnog života u obliku raznih digitalnih rješenja. Isto tako u Megatrendu već nekoliko godina djelujemo u tom području, izrađivanjem raznih softverskih rješenja koja ispod haube iskorištavaju tehnologije računalnog vida i obrade prirodnog jezika.

Ono što je relativno nedavno iznimno dobilo na važnosti je kombinacija navedena dva polja, poput primjerice generiranja vizualnih podataka pomoću tekstualnih smjernica. Ovakva kombinacija trenutno ima većinom zabavnu primjenu, ali nam odlično pokazuje u kojem smjeru ide razvoj umjetne inteligencije i koju razinu mogućnosti možemo očekivati u bliskoj budućnosti.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle
Gordana Kovačević

U Ericssonu Nikoli Tesli i dalje ćemo investirati u nove proizvode, rješenja i nove poslovne segmente kako bismo osigurali tehnološko liderstvo i u budućnosti. Zbog svoje središnje uloge u kreiranju budućnosti, ICT industrija ima veliki potencijal, ali i odgovornost prema svim ostalim dionicima u društvu.

Kao lokalna kompanija s preko 3500 stručnjaka cijenjenih globalno, od kojih je preko 1800 SW developera u najvećem R&D centru u Hrvatskoj koji doprinose razvoju suvremene tehnologije, imamo veliki intelektualni i inovacijski potencijal za još aktivniji doprinos ostvarenju ciljeva na EU Putu u digitalno desetljeće. Posebno se to odnosi na područja sigurne i održive digitalne infrastrukture, digitalne transformacije poduzeća i digitalizacije javnih usluga u kojima imamo dugogodišnje iskustvo i odlične reference. Otvoreni smo za suradnju sa svim dionicima u ekosustavu u Hrvatskoj i šire kako bismo ostvarili te zajedničke ciljeve vezane uz održivost i digitalnu transformaciju industrije i društva.

Sve veće oslanjanje na tehnologiju u proteklom razdoblju dovelo je do većih očekivanja korisnika vezano za optimizirano iskustvo. U skladu s tim prelazi se s pružanja best-effort usluga na usluge s garantiranom kvalitetom (QoS). Konvergencija fizičkog i digitalnog svijeta uz pomoć tehnologija poput proširene stvarnosti i interaktivna multimedijska komunikacija uz računalnu simulaciju stvarnosti oblikovat će sljedeće desetljeće. Razvoj tehnologije kreće se prema realizaciji potpuno virtualnih metaverzuma, ali i ugrađivanju virtualnog sadržaja u fizičku okolinu.

No, za ostvarenje punog potencijala suvremenih tehnologija poput potpuno autonomnih vozila, šire primjene IoT tehnologije u poljoprivredi ili pametnim kućanstvima, igranja računalnih igara u stvarnom vremenu, ili pak korištenja tzv. digitalnih blizanaca za optimizaciju industrijskih procesa te mnogobrojne druge usluge koje omogućava suvremena 5G tehnologija, potrebna nam je odgovarajuća mrežna infrastruktura. Ona mora biti ujedinjena i snažna te podržavati dinamičku prilagodljivu distribuiranu povezanost. Takva mrežna infrastruktura predstavlja platformu za inovacije podržavajući kontinuirani razvoj i monetizaciju različitih novih usluga uz istovremenu sigurnost i kvalitetu.

Ivan Murat, COO Nanobit
Ivan Murat Nanobit

Izazovne 2021. i 2022. godinu obilježile su velike promjene na polju mobilnih igara. Neke od njih su nerealna očekivanja uzrokovana rezultatima iz 2020. čiji je katalizator bila pandemija COVID 19, promjene postavki privatnosti koje je uveo Apple s s iOS 14.5 te generalno usporavanje gospodarstva.

U 2023. očekujemo povratak pozitivnih trendova, a razlozi za optimizam su nove promjene uvedene na iOS koje će omogućiti bolje upravljanje akvizicijom korisnika, diverzifikacija kanala kroz koje se plasiraju aplikacije (prvenstveno cloud gaming platforme), promjene u monetizaciji kroz direktnu prodaju korisnicima putem webshopa te najavu omogućavanja alternativnih trgovina aplikacijama na iOS. Bez obzira na optimizam, u Nanobitu s oprezom dočekujemo 2023. Svjesni smo prilika pred nama, ali isto tako znamo da su izazovi veliki i da će uspjeh doći samo uz puno rada i jasan fokus.

Daniel Ackermann, CEO Degordian
Daniel Ackermann

Nakon nekoliko godina izuzetnog rasta, 2022. je ipak bila godina korekcije i stabilizacije. U 2023. godini, kao nastavak na 2022., očekujem da će pritisak i fokus nastaviti biti biti na efikasnosti, odnosno na profitabilnosti te na održivom rastu. Zbog svega toga, kvaliteta proizvoda i vrijednost koju proizvod daje bit će još važnija, dok će se od akvizicije korisnika tražiti još veća efikasnost i povrat na uloženo.

Kod digitalnih proizvoda i stratupova, Degordianova glavna usluga je demand generation koja se fokusira upravo na akviziciju i retenciju. Mislim da imamo dobar know-how; koristimo brojne taktike za razne faze proizvoda, ovisno o potrebi i problemu koji rješavamo koristeći demand generation. U 2023. očekujem i dalje važnost demand generation skupina aktivnosti i potrebu za ovom uslugom.

Matija Puškar, CEO Bytelab
Matija Puškar

Konzervativni sektori poput embeddeda se polako ali sigurno mijenjaju. Ova godina je dobrim dijelom prošla u znaku RTOS-a - ZephyrOS pomoću kojeg smo ove godine uspješno realizirali šest projekata baziranih na ovom frameworku. Dodatno se Rust pokušava nametnuti kao novi smjer, no iz današnje perspektive ne očekujemo da će se u idućim godinama embedded industrija značajno odmaknuti od razvoja u C/C++.

I dalje su razvojni ciklusi zbog nestašice komponenata sve kraći te je pravi izazov zadržati kvalitetu. Upravo je to razlog sve veće potrebe za simulatorima hardverskih platformi poput Renode-a koji omogućuju lakšu i bržu automatizaciju testiranja.

Očekujemo daljini rast Edge AI uređaja i aplikacija. Edge AI omogućava veliki broj aplikacija koje su do sada bile poprilično složene, nekada čak i blokiranje zbog izazova sa sigurnosti podataka. Kada se osjetljivi podatci obrađuju na uređaju, nisu u opasnosti od kompromitiranja na cloudu, a s druge strane lakše je zadovoljiti stroge EU regulacije o korištenju privatnih podataka.

Po pitanju novih protokola, Matter je službeno objavljen te su Android i iOS u kratkom roku podržali ovaj novi smart home protokol. Uskoro očekujemo velik broj uređaja koji su Matter kompatibilni što će osvježiti cjelokupnu smart home industriju.

Značajni utjecaj na embedded industriju ima i rat u Ukrajini, zbog kojeg su ulaganja u obrambenu/vojnu industriju narasla te se pokreću novi razvojni programi.

Vladimir Olujić, predsjednik Uprave STORM Grupe
Vladimir Olujić 2

Pored potreba za razvojem i unapređenjem svih vidova aplikativne podrške temeljene na procesima digitalizacije poslovanja, potreba za aplikativnim razvojem IoT tehnologija, očekuje se i daljnje intenziviranje razvoja aplikativnih rješenja baziranih na umjetnoj inteligenciji. Navedeno implicira potrebe pohrane i analitičke obrade iznimno velikih količina podataka čije generiranje prati eksponencijalni godišnji rast od više desetaka TB.

Tijekom iduće godine ICT tržište kompenzirat će ove potrebe adekvatnim razvojem kapacitivno i performansno optimiziranom podatkovnom i sigurnosnom pohranom, računalnom procesnom performansom i povećanjem komunikacijske propusnosti. Isto ima za posljedicu zahtjeve na učinkovitija infrastrukturna rješenja i poboljšanje pripadnih normi.

Od značajnijih trendova treba naglasiti daljnji razvoj objektne arhitekture podatkovne pohrane, zatim NVMe odnosno NVMe(oF) specifikacije sučelja i PCI sabirničkog protokola iniciranih potrebom maksimiziranja mogućnosti SSD i Flash bazirane pohrane i potrebe propusnije komunikacije s poslužiteljskim sustavima. Istome pridonose zahtjevi primjenskih programa, potreba za performansama njihovih virtualnih instanci, Big Data analitika i obrada poslovno kritičnih aplikacija u realnom vremenu.

Tvrtke iz STORM Grupe, u skladu s prethodno opisanim očekivanjima, već su ove godine započele realizaciju projekata i investicijskog plana za nadogradnjom infrastrukturnih i facility resursa u svom podatkovnom centru. Taj iskorak će omogućiti pravovremenu prilagodbu očekivanih intenziviranih korisničkih zahtjeva usluga u oblaku te proširenim potrebama kolociranja opreme, podrške i održavanja.

Napredak razvoja aplikativne podrške i rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji korelira s opisanim planom nadogradnje te u toj poslovnoj vertikali iduće godine očekujemo dvoznamenkasti rast. Bez obzira na prijeteće trendove povećanja operativnih troškova poslovanja i inflacije koje negativno djeluju na investicijski kapacitet naših korisnika, očekujemo rast projektnog poslovanja, kao i rast u segmentu svakodnevnih djelatnosti naših tvrtki referencirano na svjetske ICT proizvođače aplikativnih i sklopovskih riješena koje obnašamo.

Filip Ljubić, CEO Q agency
Filip Ljubić 8

Neki od trendova za koje očekujemo da će obilježiti 2023. godinu su umjetna inteligencija i strojno učenje, IOT i no code/low code rješenja.Q, kao agencija, surađuje s tvrtkama iz različitih domena i ovi trendovi će definitivno biti sve veći dio rješenja koja razvijamo za njih.

Osluškujemo industriju i unaprijed se pripremamo tako što formiramo nove timove, educiramo postojeće zaposlenike ili tražimo kadar na tržištu koji već ima iskustva u tehnologijama za koje očekujemo da će biti aktualne.

Mario Vuksan, suosnivač i CEO ReversingLabsa
Mario Vuksan

Područje kojim se bavi ReversingLabs, a to je sigurnost softverskog lanca opskrbe (software supply chain security), vrlo vjerojatno će biti u fokusu američke Vlade i iduće godine, ali i nakon toga. Pažnja države naglo se usmjerila na ovaj dio kibernetičke sigurnosti nakon što je krajem 2020. otkriven napad na teksašku IT kompaniju SolarWinds.

Bio je ogromnih razmjera i pomno planiran, a dogodio se kroz lanac opskrbe. Hakeri su putem kompromitiranog koda ušli u velike američke organizacije, kompanije i agencije, što je za posljedicu imalo da se sigurnost lanca softvera počelo gledati u kontekstu nacionalne sigurnosti. Pokrenula se lavina procesa, konsolidacija i razvoja regulative kojima se želi povećati otpornost na takve napade. Ti će se procesi nastaviti ne samo u 2023.-oj, već i dalje u budućnosti.

U idućoj godini očekujemo porast svijesti o ovim pitanjima na više razina. Među programerima, voditeljima timova i projekata, ali i menadžerima poduzeća koja kupuju i isporučuju softver, promišljanja o zaštiti bit će konkretnija i informiranija nego pred tri ili četiri godine. Umjesto načelnih uputa, tražit će se konkretna i efikasna rješenja.

U SAD-u Vlada predvodi u razvoju okvira za zaštitu lanca opskrbe, a njihove preporuke i prakse će u idućim mjesecima i godinama vjerojatno prihvatiti i američki privatni sektor, kao i korporacije izlistane na burzama. Primjerice, već je sada jasno da će tvrtke koje isporučuju softver američkim državnim tijelima morati poštovati stroža pravila i ponuditi bolja jamstva u pogledu sigurnosti lanca opskrbe.

Očekujemo da bi se tijekom 2023. godine mogli dogoditi pomaci u strukturi i organizaciji procesa razvoja softvera, na način da on obuhvati sigurnosne provjere koje će veliki kupci sve više tražiti. Ne očekujemo da će se to dogoditi preko noći, niti da će se događati istom dinamikom svuda u svijetu. Američko tržište, kao najveće i najizloženije napadima, i dalje će predvoditi u razvoju regulative i dobrih praksi. Pojmove poput SBOM-a, što je kratica za popis softverskih komponenti u nekoj aplikaciji, vjerojatno ćemo sretati više nego u 2022.-oj.

Dražen Oreščanin, član Uprave tvrtke Legit Software

Dražen Oreščanin

Na razvoj područja u kojem mi poslujemo, a to je B2B SaaS za procese upravljanja privatnim podacima će po mom mišljenju najviše utjecaja imati tri trenda.

Prvi trend je taj da će u sljedeće dvije godine preko 75% svjetske populacije biti pokriveno strogim regulativama vezanim za osobne podatke, što je trend koji je pokrenut u EU uvođenjem GDPR-a 2018. godine. Sve velike i srednje tvrtke će trebati automatizirati svoje procese upravljanja osobnim podacima s platformama poput DPM-a. Ti procesi postaju sve kompleksniji zbog sve veće prisutnosti hibridnih informacijskih arhitektura i hibridnih modela rada.

Drugi trend je repozicioniranje upravljanja osobnim podacima iz područja usklađenosti (compliance), koje je primarno troškovni centar, prema poslovnim područjima koja su prihodovni i profitni centri. Jedan od dobrih primjera koje imamo s našim globalnim korisnicima je centralizirano upravljanje privolama u realnom vremenu za pacijente koji sudjeluju u kliničkim istraživanjima novih lijekova.

Na taj način se farmaceutskim kompanijama olakšava upravljanje osobnim podacima i razmjena s trećim stranama koje su također uključene u istraživanja u raznim državama poput bolnica i fakulteta, a u konačnici omogućava da novi lijek brže dođe na tržište.

Treći trend je općenita globalna neizvjesnost poslovanja zbog stagflacije i rata u Ukrajini, zbog koje će dio potencijalnih korisnika naših rješenja odgađati neke investicije.

Prva dva trenda će imati pozitivan utjecaj na razvoj poslovanja u našem području, dok će treći trend imati negativan utjecaj.

Goran Kalanj, CEO Serengeti

Goran Kalanj CEO Serengeti

Ova godina biti će obilježena optimizacijom investiranja u nove projekte uključujući i IT projekte. Tražiti će se jasna poveznica između ulaganja i poslovnih benefita tog ulaganja kao i brzi ROI. Projekti koji nemaju ovu jasnu poveznicu vjerojatno neće biti odobreni.

U financijskom sektoru u Hrvatskoj očekujemo da će iduća godina biti godina intenzivnijih ulaganja u nove IT projekte budući da su isti stavljeni na čekanje u ovoj godini zbog fokusa na uvođenja Eura. Međutim ono što je najbitnija odrednica iduće godine je nepredvidivost tako da je moguće da se tijekom godine otvore značajnije investicije u IT projekte i u drugim industrijama.

Mislav Malenica, CEO Mindsmith

Mislav Malenica

Zbog napretka umjetne inteligencije, trošak obasipanja klijenata ljubavlju približava se nuli, a i razina potrebnih inicijalnih ulaganja se značajno smanjila. Dakle, vrhunska, proaktivna i personalizirana usluga koju se do sada rezerviralo samo za VIP klijente nudit će se svima.

To će biti posebno značajno u industrijama gdje svi konkurenti nude slične proizvode i razlika se radi na kvaliteti usluge. U recesiji koja se nagovještava ovo će biti najefikasniji način zadržavanja i zauzimanja tržišnih udjela.

Nikola Kapraljević, CEO Infinum
Nikola Kapraljević

Očekujem da će posebno izražen trend u 2023. biti opuštenije tržište rada unutar IT industrije i promjena fokusa s rasta na optimizaciju poslovanja i profitabilnost. Prijašnjih godina zbog veće količine novca u sustavu kompanije su se uglavnom fokusirale na rast, no sljedećih godinu dana sigurno će profitabilnost biti u fokusu pa će zbog toga budžeti stagnirati ili minimalno rasti i primarno biti usmjereni u optimizaciju poslovanja.

Ne očekujem da će ulaganja u IT znacajno pasti samo ne vjerujem ni da ćemo vidjeti rast kakav smo imali priliku gledati posljednje desetljece. Bit će sigurno više opreza i manje apetita za rizikom. U Infinumu ćemo u 2023. nastaviti s fokusom na daljnje širenje poslovanja u Zapadnoj Europi i SAD-u, te očekujemo organski rast od oko 20-30-ak posto.

Kakav softver i IT infrastruktura će u 2023. godini donijeti napredna rješenja i trendove koji će nastaviti mijenjati način rada kompanija, koje će se sve više morati okretati digitalizaciji i što nude A1 Hrvatska, DataBox, Hrvatski Telekom i KONČAR - Digital, možete pogledati u našoj temi Pregled naprednih IT rješenja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next