Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Philips će do 2025. otpustiti šest tisuća zaposlenih Istaknuto

Philips će do 2025. otpustiti šest tisuća zaposlenih Wikipedia

Nizozemska tehnološka tvrtka Philips otpustit će šest tisuća zaposlenih kako bi ponovno postala profitabilna.

Philips se našao u poslovnim problemima nakon što je bio prisiljen s tržišta povući milijune svojih respiratora koje se koristi za liječenje apneje u snu, zbog čega je izgubio 70 posto tržišne vrijednosti.

Do povlačenja respiratora došlo je zbog zabrinutosti kako bi pjena koju se koristi u njima mogla s vremenom postati otrovnom.

Otkazi u dvije rate

Pola djelatnika dobit će otkaze tijekom ove godine, a druga polovica tijekom 2025. Philips je u listopadu 2022. godine najavio kako planira smanjiti broj zaposlenih za pet posto (odnosno, četiri tisuće ljudi).

Ova runda otkaza trebala bi rezultirati mršavom dvoznamenkastom profitnom marginom do 2025. godine, nakon čega bi se trebala početi približavati razini od 20 posto. Također bi usporedno trebala rasti i prodaja, po stopi ispod deset posto.

Novi glavni izvršni direktor Roy Jakobs rekao je kako Philips ne ostvaruje potencijal svojeg snažnog tržišnog položaja u potpunosti jer je suočen sa značajnim operativnim izazovima. Reorganizacija bi trebala pojednostaviti interno poslovanje tvrtke i poboljšati pouzdanost lanaca opskrbe, dodao je.

Philips je u četvrtom tromjesječju 2022. ostvario EBITA-u od 651 milijun eura, tek nešto više od 647 mil. eura koliko je bilo zabilježeno godinu dana ranije. Očekuje se kako će temeljna zarada pasti na 428 mil. eura, piše Reuters.

Ta se tvrtka cijelu prošlu godinu mučila s manjkom ključnih komponenti, zbog čega imala za tri posto manju prodaju na godišnjoj razini. Iako je situacija ponešto poboljšanja, u Philipsu očekuju kako će problemi te vrste i dalje biti prisutni tijekom ove godine.

Zbog toga prognoziraju tek simboličan rast prodaje i operativne marže. U to predviđanje nisu uključeni pregovori s američkim Ministarstvom pravosuđa o nagodbi oko povlačenja respiratora, kao ni aktualnim parnicama i istragama vezanim uz to.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next