Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba namjerava uložiti milijardu USD u širenje partnerske mreže Istaknuto

Alibaba namjerava uložiti milijardu USD u širenje partnerske mreže

Div e-trgovine Alibaba najavio je kako će uložiti milijardu američkih dolara u nadogradnju globalne partnerske mreže.

Alibaba Cloud je trenutno treći po veličini pružatelj usluga računalstva u oblaku na svijetu. Prema podacima analitičke tvrtke Gartner, drže udio od 9,5 posto globalnog tržišta, iza Micosofta (21 posto) i Amazona (39 posto). To su postigli, između ostalog, i uz pomoć velike mreže lokalnih partnera diljem svijeta. Brojne kineske tvrtke koriste njihove usluge kad šire poslovanje u inozemstvo.

Ali, zbog rastućih tenzija između Kine i Sjedinjenih Država neki su kupci odlučili prestati koristiti njihove usluge. Među njima je, primjerice, TikTok, koji je podatke američkih korisnika navodno prebacio na Oracleove poslužitelje.

Također se i nekoliko kineskih startupova prebacilo na ponuditelje u inozemstvu kako bi izbjegli moguće buduće probleme s regulatornim agencijama, piše Tech Crunch.

U potrazi za rastom

Alibaba Cloud stalno je u potrazi za partnerima koji će preuzeti prodaju, tehničku i korisničku podršku te slične segmente poslovanja na lokalnoj razini. Spomenutih milijardu USD namjeravaju potrošiti na podršku razvoja inovativnih rješenja partnera i njihovo širenje na tržištu tijekom nadolazeće tri fiskalne godine.

Partneri mogu očekivati novac i nefinancijsku podršku poput rabata, pomoći pri izlasku na tržište i tome slično.

Među oko 11 tisuća partnera Alibaba Clouda trenutno su tvrtke kao što su Salesforce, VMware, Fortinet, IBM i Neo4j.

U zadnje vrijeme rast njihovog poslovanja je usporen, kako zbog odlaska jednog velikog klijenta (pretpostavlja se kako je riječ o ByteDanceu), tako i zbog smanjene potražnje na kineskom internetskom tržištu, između ostalog.

Krajem kolovoza s radom je službeno krenuo njihov Centar super inteligentnog računalstva Zhangbei, koji uz pomoću umjetne inteligencije podržava 12 kvintilijuna operacija u sekundi (12 EFLOPS-a).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next