Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Potop tehno dionica nakon Snapovih loših poslovnih rezultata Istaknuto

Potop tehno dionica nakon Snapovih loših poslovnih rezultata

Meta Platforms, Alphabet i druge tvrtke koje prodaju oglase online izgubile su zajedno oko 80 milijardi američkih dolara vrijednosti nakon što je Snap objavio loše poslovne rezultate.

Zbog nepovoljnog makroekonomskog stanja općenito, sve jače konkurencije TikToka i Appleovih promjena u politici privatnosti vlasnik aplikacije Snapchat ostvario je u drugom tromjesječju ove godine poslovne rezultate slabije od očekivanih.

Snap je od travnja do lipnja ove godine zabilježio gubitak od dva američka centa po dionici, dok su prihodi bili 1,11 mlrd. USD, manje od prognoziranih 1,14 mlrd. USD. Prihodi su također na otprilike istoj razini kao i u tom razdoblju lani.

Budućnost nije blistava

Među ključnim parametrima jedino je broj dnevno aktivnih korisnika nešto bolji od očekivanja: 347 naspram 344,2 milijuna, uz rast od 18 posto na godišnjoj razini.

Snap nije objavio smjernice za treće tromjesječje, ali jesu naglasili kako je prognoziranje i dalje iznimno izazovno. Glavni problemi s kojima će se suočavati tijekom ovog kvartala i u nadolazećem razdoblju su visoka razina inflacije i recesija, zbog kojih oglašivači troše manje i pažljivije nego inače.

Suosnivači Evan Spiegel (ujedno i glavni izvršni direktor Snapa) i Bobby Murphy (šef tehnike) prihvatili su nove ugovore, prema kojima će na tim pozicijama ostati barem do siječnja 2027. godine, piše CNBC.

Po objavi poslovnih rezultata vrijednost dionice Snapa zaronila je za oko 25 posto. Od početka godine izgubila je dvije trećine vrijednosti.

Za sobom je povukla dionice niza drugih tehnoloških tvrtki. Dionica Meta Platforms je pala za pet posto, Alphabeta za tri, Pinteresta sedam, Twittera oko dva...

Alphabet je pritom izgubio više od 40 mlrd. USD tržišne kapitalizacije, a Meta oko 25 mlrd. USD. Snap je ostao bez sedam mlrd. USD, piše Reuters.

Alphabet bi poslovne rezultate za drugo tromjesječje trebao objaviti 26. srpnja, Meta 27. srpnja. Twitter je to već trebao učiniti, no otkazali su zbog toga što očekuju kako će ih preuzeti Elon Musk.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next