Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Industrija podcasta mogla bi 2024. vrijediti četiri mlrd. USD Istaknuto

Industrija podcasta mogla bi 2024. vrijediti četiri mlrd. USD

Nakon eksplozivnog rasta u 2021. godini oglašavanje putem podcasta i dalje se kreće uzlaznom putanjom.

Procjenjuje se kako bi prihodi od prodaje oglasa putem tog kanala u Sjedinjenim Državama do kraja ove godine mogli narasti za 47 posto i dosegnuti ukupno 2,13 milijardi američkih dolara. Iza te prognoze stoje Interactive Advertising Bureau (IAB) i PricewaterhouseCoopers (PwC), a objavili su ju u godišnjem izvješću 2021 PwC/IAB Internet Advertising Revenue Report.

Iako je riječ o dojmljivom porastu, ako se predviđanja ostvare bit će gotovo pa dvostruko manji nego 2021. godine. Tad su ostvareni prihodi od 1,45 mlrd. USD, veći za 72 posto nego u 2020. Do 2024. bi se trebali vše nego udvostručiti i iznositi 4,2 mlrd. USD.

Tri ključna elementa za rast

Stručnjaci u IAB i PwC izdvojili su tri elementa kao ključna za nagli porast prihoda od oglašavanja za podcastere i njihove izdavače.

To su stalno povećanje broja slušatelja i dostupnog sadržaja, sve veći stupanj korištenja automatiziranih tehnologija oglašavanja i veća potrošnja u dosad ponešto zanemarenim kategorijama kao što su sportski i podcasti koji se bave kriminalom, piše Variety.

Napredak tehnologije odigrao je najvažniju ulogu. Naime, tijekom prošle godine 84 posto oglasa bilo je dinamički ubačeno u podcaste, što je gotovo dvostruko više nego dvije godine prije.  Pomoglo je i to što tehnologije omogućavaju bolju isporuku oglasa ciljanim skupinama (prema lokaciji, godinama, spolu i tome slično), kao i poboljšano mjerenje učinkovitosti oglasa.

Zbog toga su se oglašivači osmjelili potrošiti više novca na podcaste, a tvorci sadržaja dobili su priliku monetizirati i ranije objavljene sadržaje tako što su stavili nove oglase u njih, piše Verge.

Prognoze o porastu tržišta podcasta objavljene su tek nešto više od tjedan dana nakon što je Facebook najavio gašenje svoje platforme za podcast, zaključno s 3. lipnjem ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next