Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Šef Applea upozorava na prijetnju podatkovno-industrijskog kompleksa Istaknuto

Šef Applea upozorava na prijetnju podatkovno-industrijskog kompleksa

Govoreći tijekom konferencije organizacije International Association of Privacy Professionals, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook imao je štošta za reći o zaštiti privatnosti, računalnoj sigurnosti, praćenju putem oglasa...

Naglasio je kako je zaštita privatnosti jedna od ključnih bitaka današnjice i napao tvrtke koje prikupljaju ogromne količine korisničkih podataka kako bi ih monetizirale, usporedivši ih s osobama koje uhode druge ljude u stvarnom životu. Apple će, ustvrdio je, ostati ustrajan u zaštiti korisnika od podatkovno-industrijskog kompleksa, izgrađenog na praćenju i nadzoru.

Popraćen gromoglasnim pljeskom okupljenih, podržao je donošenje zakona o zaštiti privatnosti u Sjedinjenim Državama sličnih onima kakvi su zadnjih godina već usvojeni u Europskoj uniji.

Zabrinut zbog američkih i europskih zakona

No, s druge je strane zabrinut zbog zakona koji će potkopavati zaštitu privatnosti i sigurnost radi drugih ciljeva, poput primjerice zaštite tržišnog natjecanja.

Iako nije naveo na koje zakone konkretno misli, vjerojatno je riječ o europskom Zakonu o digitalnim tržištima i američkom Zakonu o otvorenim tržištima aplikacijama, kojima bi Apple i druge vlasnike trgovina aplikacija se prisililo na omogućavanje preuzimanja aplikacija i iz drugih izvora.

Zakon o digitalnim tržištima u sadašnjem izdanju zasad nema takav zahtjev, dok je u Zakon o otvorenim tržištima aplikacija ugrađen, ali još nije poslan na glasovanje u Kongres.

Cook je upozorio kako će ti novi zakoni tvrtkama gladnim podataka omogućiti zaobilaženje Appleovih pravila o zaštiti privatnosti i praćenje korisnika protiv njihove volje. Uz to, hakeri će moći zaobići postavljene mjere zaštite i izravno kontaktirati korisnike, s mogućim štetnim posljedicama, piše Ars Technica.

"Postavljanje neprovjerenih aplikacija na iPhone imat će duboke nenamjerne posljedice", naglasio je Cook.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next