Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sad je pravi trenutak za izlazak na burzu kapitala, kaže šef Spana Istaknuto

Nikola Dujmović (Span) Nikola Dujmović (Span)

Informatička tvrtka Span nedavno je najavila kako putem javne ponude namjerava prodati 578.200 vlastitih dionica (što je 29,50 posto ukupnog broja dionica te tvrtke) i uvrstiti sve dionice na Zagrebačku burzu.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) početkom je mjeseca odobrila Spanu jedinstveni prospekt za javnu ponudu i uvrštenje dionica. Do početka javne ponude namjeravaju razgovarati s potencijalnim investitorima, među kojima su i zaposlenici tvrtke za koje je napravljen poseban program koji će im omogućiti prvenstvo u stjecanju dionica

"Izlaskom na Zagrebačku burzu želimo osigurati organski rast na postojećim tržištima, ali i omogućiti nastavak širenja na međunarodna tržišta", poručio je osnivač tvrtke i predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović.

Proboj na nova tržišta

"Dugo smo najavljivali izlazak, ali smo čekali da se sve posloži i da trenutak bude pravi. U posljednje tri godine bilježimo rast prihoda veći od 20 posto. Jedna smo od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima i jedan je od najvećih izvoznika. Čak 70 posto prihoda ostvarujemo na međunarodnom tržištu. Tijekom godina širili smo se na nova istočnoeuropska tržišta i rasli postupno.

Sve upućuje da je sad pravi trenutak i vjerujemo kako ćemo ubrzati rast na postojećim tržištima i osigurati proboj na nova", rekao je IT Biz Crunchu Dujmović.

Kako su pripreme za javni poziv još u tijeku, datum početka javne ponude dionica još nije poznat. Ciljani iznos kojeg namjeravaju prikupiti zavisit će o cijeni. Raspon cijene dionica bit će objavljen u javnom pozivu investitorima, a konačna cijena će biti određena najkasnije dva radna dana nakon isteka prvog i drugog kruga ponude.

"Zanima nas širenje na razvijenim tržištima kroz konkretne ključne međunarodne kupce i širenje na manje razvijena tržišta, istočna Europa i Azija, gdje se želimo pozicionirati kao specijalisti za licenciranje, sigurnost i implementaciju rješenja.

Želimo ubrzati rast na postojećim tržištima, širiti poslovanje s ključnim međunarodnim kupcima, razviti digitalnu platformu Span.Zone i širiti se na nova tržišta. Pritom nam je fokus na širenju poslovnih aktivnosti s visokom dodanom vrijednošću", pojasnio je Dujmović na što će Span potrošiti prikupljena sredstva.

Izlaz na burzu nije trivijalna stvar

Pitali smo ga zašto su odabrali Zagrebačku, a ne neku od inozemnih burzi kapitala.

"Span je hrvatska tvrtka, osnovani smo za vrijeme rata i prebrodili smo sve hrvatske krize. Hrvatska je mjesto odakle crpimo talente i ovdje želimo ostaviti trajni trag. Zato je naša odluka da se izlistamo upravo na domaćoj, Zagrebačkoj burzi bila prirodna", naglasio je Dujmović.

Od informatičkih tvrtki trenutno su među izdavateljima na Zagrebačkoj burzi samo Ericsson Nikola Tesla, Optima i Hrvatski Telekom, a informatičku opremu i rješenja nudi još i Končar - Elektroindustrija. Zašto nema više IT tvrtki?

"Izlazak na burzu nije trivijalan. Potrebno je zadovoljiti dosta zahtjeva, kao što su stabilno i transparentno poslovanje, redovita revizija, planiranje i egzekucija, a nakon izlistavanja slijedi redovito kvartalno izvještavanje javnosti.
Iako burza donosi neke prednosti, donosi i dosta tereta na koji trebate biti spremni. Dakle, treba odvagnuti prednosti i mane i ohrabriti se", zaključio je Dujmović.

Span posluje s više od 1200 klijenata na 100 tržišta. Među njima su McDonalds, Starbucks, Rimac automobili i Infobip, između ostalih.

U Span Grupi još su tri domaće tvrtke (Infocumulus, Bonsai.tech i Trilix) i sedam inozemnih (u Azerbejdžanu, Njemačkoj, SAD-u, Sloveniji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Ukrajini). Ukupno broji 500 zaposlenih.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next