Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kina influencerici odrezala najveću globu za izbjegavanje poreza dosad Istaknuto

Kina influencerici odrezala najveću globu za izbjegavanje poreza dosad

Kina je zbog izbjegavanja plaćanja poreza poznatu influencericu kaznila globom od 210 milijuna američkih dolara.

Huang Wei, poznatija kao Viya, mora platiti dosad najveću kaznu za prekršaje te vrste u Kini zbog toga što je prikrivala osobne prihode i podnijela lažne prijave za 2019. i 2020. godinu.

Viya je na društvenoj mreži Weibo objavila ispriku ubrzo nakon što je odluka o globi objavljena. Navela je kako u potpunosti prihvaća odluku poreznih vlasti i kako će aktivno prikupljati sredstva ne bi li ju platila u predviđenom roku. Također je rekla kako osjeća duboku krivicu zbog svojih postupaka.

Uhvatili je pomoću analize podataka

Viya je jedna u nizu ljudi koji svake večeri pokušavaju nagovoriti gledatelje na kupovinu robe poput kozmetike, kućanskih uređaja i odjeće. Među najvećim je zvijezdama Alibabine tržnice Taobao. Ti su nastupi dijelom varijete, dijelom porcija informacija začinjena oglasima, a dijelom brbljanje s korisnicima. Vrijednost tog tržišta trebala bi do kraja ove godine premašiti 190 milijardi USD, piše Yahoo.

Viya je ostvarila promet od oko 4,9 mlrd. USD u 2020. godini, najveći među livestreamerima u Kini. Pokušala je izbjeći plaćanje oko 102 mil. USD poreza. Uhvatili su ju zahvaljujući analizi podataka u poreznom uredu u gradu Hangzhou. Odrezali su joj globu nakon što se više puta oglušila na pozive za ispravljanje nepravilnosti.

Čini se kako službeni Peking namjerava jače pritisnuti dosad slabo regulirani segment oglašavanja ove vrste. Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je kako vlast mora bolje koordinirati i pojačati napore u regulaciji industrije oglašavanja putem streaminga uživo.

U rujnu su najavljena stroža pravila za poznate i slavne osobe te streamere uživo poput Viye. Tijekom studenog kazne zbog izbjegavanja plaćanja poreza, ukupno vrijedne 15 mil. USD, dobili su Zhu Chenhui i Lin Shanshan. Njihove stranice na mrežama Taobao i Weibo su prazne sad.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next