Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Većina tviteraša želi da Elon Musk proda dionice i plati porez Istaknuto

Većina tviteraša želi da Elon Musk proda dionice i plati porez

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk objavio je na Twitteru anketu u kojoj je tviteraše pitao treba li prodati deset posto dionica te tvrtke koje drži u vlasništvu kako bi platio poreze.

Obvezao se pridržavati rezultata ankete, kakav god on bio. Tvitosfera je uzvratila potvrdnim odgovorom.

Musk je anketirao Twitter nakon što se pojavio prijedlog zakona prema kojem bi bio uveden porez na neostvarenu dobit, odnosno onu koja postoji na papiru i ne biva realiziranom sve dok se dionice i udjele ne proda.

Ipak će platiti?

Kritičari tvrde kako je neostvarena dobit jedan od glavnih razloga zašto milijarderi mogu izbjeći plaćanje poreza. Šef Tesle je protiv prijedloga predsjednika Odbora za financije američkog Senata Rona Wydena zato što smatra kako će državi, prije ili kasnije, "ponestati tuđeg novca pa će doći i po vas."

Prijedlog je dočekan na nož među američkim političarima. Mali su izgledi kako će biti usvojen, ali je pokrenuo javnu raspravu o tome plaćaju li milijarderi porez i kako.

Musk je Twitteru također objasnio kako mu Tesla isplaćuje plaću i bonuse u dionicama, ne u gotovini. Stoga je prodaja dionica jedini način kako može platiti poreze.

Musk trenutno drži više od 17 posto udjela u Tesli, što vrijedi više od 200 milijardi američkih dolara. Deset posto bi, dakle, donijelo oko 21 mlrd. USD, pod uvjetom da uspije cijeli paket prodati po sadašnjoj cijeni, piše Gizmodo

U anketi je sudjelovalo 3,5 milijuna korisničkih računa na Twitteru. Njih 57,9 posto smatra kako treba prodati dionice i podmiriti porez, a 42,1 posto je bilo protiv toga.

No, kako piše CNBC, moguće je kako je ovo Muskov trik za javnost. Naime, treba platiti porez na dobit za 22,8 milijuna dionica koje je primio 2012. godine, i to po sadašnjoj cijeni dionice. Uzmu li se u obzir odgovarajuće porezne stope, porezni ceh bi bio 15 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next