Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Braća Winklevoss dobila su 400 mil. USD, spremaju udar na Facebook Istaknuto

Braća Winklevoss dobila su 400 mil. USD, spremaju udar na Facebook

Platforma za kriptovalute Gemini dobila je ulaganje vrijedno 400 milijuna američkih dolara, namijenjeno financiranju rasta i razvoja.

Skupinu investitora u kojoj su, između ostalih, 1OT, ParaFi, Newflow Partners, Marcy Venture Partners i Commonwealth Bank of Australia predvodi Morgan Creek Digital. Bila je to četvrta najveća investicija u povijesti kriptovaluta.

Procjenjena vrijednost tvrtke Gemini Space Station nakon ovog ulaganja narasla je na 7,1 mlrd. USD. Prihodi su im narasli 600 posto u odnosu na prethodnu godinu. Do kraja ove trebala bi postati profitabilna.

Tu su tvrtku 2015. godine pokrenuli Cameron i Tyler Winklevoss. Moguće je kako vam njihova imena zvuče poznato - riječ je o braći blizancima koji su 2004. godine tužili Marka Zuckerberga zbog toga što je navodno ukrao njihovu aplikaciju ConnectU i na njoj podignuo društvenu mrežu Facebook.

Cilj: decentralizirani metaverse

U časopisu Forbes procjenjuju kako svaki od njih posjeduje kriptovalute vrijedne 1,4 mlrd. USD. Tijekom 2013. godine kupili su oko jedan posto svih tada dostupnih bitkoina za 11 milijuna USD. Braća Winkelwoss će nakon investicije zadržati vlasnički udio od 75 posto, a njihovo zajedničko neto bogatstvo će narasti na deset mlrd. USD (sa šest mlrd. koliko je iznosilo u travnju ove godine).

Platforma Gemini je do danas izrasla u jednu od vodećih svjetskih platformi za kriptovalute. S prikupljenim novcem Cameron i Tyler namjeravaju se ponovno uhvatiti u koštac sa starim neprijateljem.

Zuckerberg je nakon osnivanja Geminija pokušao parirati vlastitim projektom, nazvanim Libra. Ali, taj projekt nikad nije ozbiljno zaživio, ponajprije zbog Facebookove loše reputacije. Sad će se na udaru naći još jedan Facebookov projekt. Braća Winklewoss, naime, žele izgraditi decentralizirani metaverse koji će izravno konkurirati Zuckerbergovoj viziji i ući u arenu u kojoj su već teškaši poput Microsofta i Nvidije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next