Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na aplikacije je u prvom polugodištu 2021. potrošeno 64,9 mlrd. USD Istaknuto

Na aplikacije je u prvom polugodištu 2021. potrošeno 64,9 mlrd. USD

Tijekom prve polovice 2021. godine Appleova trgovina aplikacijama App Store uprihodila je 41,5 milijardi američkih dolara, gotovo dvostruko više nego Googleov Play.

Prema istraživanju tvrtke Finbold, temeljem podataka koje su prikupili u tvrtci SensorTower, korisnici operativnog sustava Android na aplikacije su potrošili 23,4 mlrd. USD.

Potrošnja u App Storeu rasla je u prvih šest mjeseci ove godine 22,05 posto u odnosu na isto razdoblje lani.Gledano zbirno, potrošnja na obje platforme rasla je 24,8 posto i dosegnula 64,9 mlrd. USD.

U prvom polugodištu 2020. je iznosila 52 mlrd, USD, a u 2019. 40,6 mlrd. USD. Iako je App Store ostvario bolji ukupni rezultat, Play je brže rastao (+30 posto u 2021. u odnosu na 2020. godinu).

TikTok blizu milijarde USD prihoda

Tome je pridonio i sukob Applea s razvojnim programerima oko visokih naknada za prodavanje aplikacija (30 posto). Apple je u međuvremenu pokrenuo program App Store Small Business, u sklopu kojeg je ta naknada smanjena na 15 posto za developere s prihodima manjim od milijun USD godišnje. Uz to su omogućili ponudu drugih oblika plaćanja u aplikacijama koje su u prodaji u App Storeu.

Što se pojedinih aplikacija tiče, najveći prihod ostvario je TikTok (920 milijuna USD). Slijede YouTube (564,7 mil. USD) i Tinder (520,3 mil. USD).

Sve tri aplikacije su besplatne u osnovnom izdanju. TikTok i YouTube prihode primarno ostvaruju oglašavanjem, dok se Tinder uglavnom oslanja na premium usluge i pretplatu.

Porast potrošnje pripisuje se ponajviše epidemiološkim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Tražile su se aplikacije za posao, školovanje, kupovinu, zdravlje, igranje i tjelovježbu, između ostalog. Pojedinačno gledano, najviše se trošilo na igre (10,32 mlrd. USD), za 23,88 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U Finboldu procjenjuju kako nema naznaka smanjenja potražnje, iako su u većini država na snazi manje stroge mjere. Rast će biti potaknut širenjem mreža 5G na ključnim tržištima, što će biti daljnji poticaj za sektore poput mobilnog igranja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next