Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kreativni direktor iz tvrtke 404 agency Fran Mubrin o AI generatorima slika

Kreativni direktor iz tvrtke 404 agency Fran Mubrin o AI generatorima slika

Dizajner i kreativni direktor iz tvrtke 404 agency Fran Mubrin ispričao nam je svoj pogled na suživot dizajnera i AI alata, pogotovo onih za generiranje slika. Naš kratki razgovor donosimo vam u nastavku.

VIDI: Komercijalni generatori slika napravili su značajna poboljšanja u ovih godinu i nešto otkako je počeo AI hype u mainstreamu. Koji se po vama iskazao kao najbolji i zašto?

Fran Mubrin: Iako ima mnogo drugih koji se trude biti prvi izbor, Midjourney se nekako najbolje prihvatio kao alat dizajnera. Prije svega, to je iz razloga jer se stalno mijenja na bolje, a uz to nudi  jednostavan način korištenja koji po meni zadovoljava sve primarne potrebe vizualnih kreatora.

VIDI: Koristite li koji u komercijalne svrhe? Ako ne u komercijalne, koristite li ih uopće?

Fran Mubrin: U 404 na AI gledamo vrlo pozitivno, a trenutno dostupne AI mogućnosti koristimo u svrhu oplemenjivanja tekstova za web i mobile aplikacije, sukreaciju sadržaja za blogove, varijabilno pisanje i brzo testiranje headline-ova za potrebe digitalnih kampanja, transkripciju videa, editiranje i korekturu tekstova na strane jezike. Što se tiče vizualnog djela tu nam više-manje AI služi za istraživanje mogućih vizualnih ruta i inspiraciju u razradi ideja, a možda glavnu primjenu na dnevnoj razini osjećamo u integraciji AI funkcija u već postojeće alate poput Adobe Photshopa. To su jednostavne stvari, ali nam značajno ubrzavaju rad oko nekih stvari koje operativno uzimaju dosta vremena. Uglavnom AI nam je postao jedan dobar alat u svakodnevnom radu.

VIDI: Hoće li ti AI alati utjecati na tržište rada u svijetu dizajna i u nekim drugim granama? Ako hoće, što vi mislite na koji način?

Fran Mubrin: Budućnost dizajna sigurno je u simbiozi s AI tehnologijama, a prije svega će se redefinirati ulogu dizajnera u procesu stvaranja kakvog danas poznajemo. Neke stvari nikad nam više neće pasti na pamet da ih dizajniramo bez potpune AI automatizacije, ali s druge strane stvorit će se novi prostori u kojima će dizajneri više vremena moći posvećivati na stvarne probleme i kako da dizajn rješenja budu više korisna za ljude.

VIDI: Imaju li ti alati uopće budućnost u komercijalnoj upotrebi s obzirom na probleme s autorskim pravima koji redovito prate pa čak i najpopularnije AI alate?

Fran Mubrin: Bez AI alata više ne možemo tako da oni imaju sigurnu ulogu u komercijalnoj upotrebi. Što se tiče autorskih prava, tu nas očekuje još dosta pravila, ali kao i nekad, s time dalje nećemo moći izbjeći ljudsku lošu potrebu za krađom intelektualnog vlasništva i ideja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next