Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Mate Rimac je brži od procesa patentiranja pa mnoge patente niti ne prijavljuje jer bi već bili zastarjeli kada bi bili zaštićeni

Mate Rimac je brži od procesa patentiranja pa mnoge patente niti ne prijavljuje jer bi već bili zastarjeli kada bi bili zaštićeni

Svestrani poduzetnik Elon Musk, direktor SpaceX-a, suosnivač PayPala i Tesla Motorsa ove je godine demonstrirao potpuno drugačiju vrstu vizije - oslobodio je sve patente korištene u proizvodnji Tesla električnih automobila široj javnosti. Takva odluka mogla bi se smatrati poslovnim samoubojstvom, no radi se o vrlo logičnom poslovnom potezu.

Iako se ne radi o pravom open source projektu - Tesla Motors ostaje vlasnik patenata iako se tvrtka obvezala da neće tužiti nikog tko ih koristi ‘u dobroj vjeri’ - radi se o promišljenom potezu stvaranja većeg tržišta za svoje proizvode.

Telefoni su uglavnom bili kuriozitet krajem 19. stoljeća, tržište gotovo da i nije raslo punih 17 godina dok Bellov patent nije istekao i otvorio prostor brojnim drugim tvrtkama. Električni automobili na sličan način danas predstavljaju malu nišu, interesantni su ljubiteljima novih tehnologija i ekološki osviještenim potrošačima dubljeg džepa. Istraživanje i razvoj tehnologija za električna vozila je skupo, a globalno tržište automobila konsolidirano u malom broju tvrtki od kojih svaka isprobava različit pristup problemu.

Otvaranje patenata javnosti znači da bi se više malih startupova, poput hrvatske tvrtke Rimac Automobili moglo smjesta baciti na proizvodnju svojih vozila, uz minimum vremena i novaca potrošen na istraživanje i razvoj. To je i cilj Tesla Motorsa - stvaranje uvjeta u kojima se liberalizira tržište električnih vozila koja time postaju konkurentnija u odnosu na klasična vozila. Veći broj električnih automobila na cestama znači i njihovo veće prihvaćanje u javnosti kao nešto ‘normalno,’ a ne kao nešto za mali broj entuzijasta. To također znači i veći razvoj infrastrukture neophodne za takva vozila.

Sličnom je strategijom Android postao najrašireniji operativni sustav na svijetu - otvorena platforma privukla je brojne tvrtke i developere kojima se smanjila cijena ulaska na tržište. Sa sve više proizvođača i aplikacija, platforma je postajala sve interesantnija potrošačima sve do točke na kojoj je postala dominantna. Musk se nada sličnom efektu na tržište automobila, na kojem električne i klasične automobile promatra kao odvojene platforme. “Naša konkurencija nije mali broj električnih automobila koje proizvode drugi proizvođači,” izjavio je “već ogromna poplava automobila na benzin koja teče iz svjetskih tvornica svaki dan.”

Za mišljenje o ovom potezu Tesla Motorsa pitali smo Matu Rimca, koji nam je objasnio da za većinu tvrtki pristup Teslinim patentima ipak neće imati veći značaj. “Ako se pogleda patente Tesle, tu je jako malo kvalitetnih patenata. Mislim da su u Tesli shvatili da ti patenti nemaju neku pretjeranu vrijednost i napravili su dobar korak za marketing,” izjavio je.

Rimac je napomenuo i da je, osobno, protivnik načina na koji danas patenti funkcioniraju te da je njegova tvrtka prestala patentirati svoje tehnologije. “Za nešto što bismo počeli patentirati prije dvije godine još uvijek ne bismo dobili patent, a tehnologija je već zastarjela,” objasnio je Rimac.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next