Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Online prodaja u Hrvatskoj narasla za 14 posto Istaknuto

Online prodaja u Hrvatskoj narasla za 14 posto

Kako će se sektor trgovine nositi s izazovima koje koronavirus stavlja pred njega bila je glavna tema konferencije MAGROS 2020: Povratak u budućnost – Nova maloprodajna revolucija.

„Još početkom godine očekivali smo nastavak rasta trgovine i ukupnog gospodarstva, na krilima rekordne 2019. godine kada je nakon 11 godina dosegnuta razina prometa u trgovini na malo iz 2008. godine. No, pandemija je dovela do tektonskih poremećaja na svjetskom nivou. Taj pad osjetio se i u potrošnji, promijenjenim navikama potrošača pa je u ožujku zabilježen pad prometa u trgovini, nakon 5,5 godina gotovo kontinuiranog rasta. Podaci DZS-a pokazuju da u prvih osam mjesec bilježi pad od 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine“, istaknuo je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije, dodavši kako oporavak slijedi u idućoj godini te da je pred trgovinom nastavak procesa digitalizacije i prilagodbe na nove uvjete poslovanja.

Naglasio je kako u Hrvatskoj desetak najjačih trgovaca drži oko 80 posto tržišta koje je vrlo konkurentno, čemu svjedoči i dolazak Eurospina u jeku pandemije.“Unatoč tome, ne očekujemo značajnija preslagivanja na tržištu“, zaključio je Zaher.

Direktor i glavni urednik Suvremene trgovine Srećko Sertić kazao je da Europsko regionalno izvješće o e-trgovini za 2020. pokazuje da je Zapadna Europa i dalje najrazvijenije tržište e-trgovine u Europi sa 70 posto tržišnog udjela u ukupnom B2C internetskom prometu i najvećim brojem e-kupaca (83 posto), a slijedi južna Europa s 15 posto tržišnog udjela ukupnog B2C internetskog prometa.

„Rast prodaje e-trgovine dosegao je 636 milijardi eura u 2019., što je 14,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Prognozira se da će europski promet e-trgovine narasti na oko 12,7 posto i doseći 717 milijardi eura u 2020. godini“, izjavio je Sertić.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman poručila je da je trgovina iznimno važna za hrvatsko gospodarstvo i to potkrijepila brojkama. „Udio distributivne trgovine u BDP-u je 10 posto, u tom sektoru radi 18 posto svih poslovnih subjekata koji zapošljavaju 204.000 ljudi, odnosno 15 posto ukupnog broja radnika. Tijekom pandemije promet je rastao online trgovinama, a najviše su se kupovali proizvodi za kućanstvo i tehnologija. To sve pokazuje da dolazi do digitalne transformacije koju je situacija s koronom samo ubrzala. No, ne treba zanemariti ni klasičnu trgovinu koja je ključan element za rast gospodarstva, naročito za potrošače koji još uvijek preferiraju tradicionalan način trgovine, koji potiče ljudski kontakt“, poručila je Mikuš Žigman.

Thomas Sichla, predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore poručio je kako bi maloprodajna revolucija, koja je tema konferencije, mogla biti pozitivna revolucija. „Poduzetnički duh i inovativnost pokazao se ključnim za nadvladavanje problema, to je put kojim trebamo nastaviti i dalje“, smatra Sichla

Direktor ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Holger Haibach rekao je da novi izazovi mogu biti i prilike pojasnivši to na primjeru djelovanja njegovog zagrebačkog ureda u doba korona i potresa. „Kriza je pravo vrijeme da pogledamo u budućnost. U Njemačkoj je prije par godina bila podjela između online trgovine i malih lokalnih trgovina, no s vremenom se sve više malih trgovaca preselilo online i to se pokazalo jako uspješnim potezom. Dobra stvar je što nas je sve ovo natjeralo da razmišljamo i poslujemo drugačije“, izjavio je. 

Tomislava Ravlić, voditeljica Odjela trgovine u Sektoru za trgovinu i financije HGK, održala je prezentaciju pod naslovom Digitalna komora – e-trgovina i aktualno stanje tijekom kojeg se osvrnula na kontinuirani rast online trgovine koja je, prema podacima DZS-a, u prvih šest mjeseci ove godine rasla 13,9 posto. „Tom trendu je svakako pridonijela pandemija koja je ograničila fizičku trgovinu. Potrošačke navike se mijenjaju i sve više ljudi zbog situacije s koronavirusom pribjegava online kupovini. Najviše se putem online kanala kupuje oprema za kućanstvo, informatička oprema, odjeća i obuća, a zabilježen je i rast prodaje hrane“, pojasnila je Ravlić.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu maloprodajne revolucije, a održani su i B2B razgovori trgovaca.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next