Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Srce postalo nacionalni Research Data Alliance čvor Istaknuto

Srce postalo nacionalni Research Data Alliance čvor

Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima.

 

RDA su 2013. godine zajednički pokrenule Europska komisija (EC), Nacionalna zaklada za znanost (NSF) i Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) Vlade SAD te Ministarstvo za inovacije Australske Vlade.

Europski ogranak RDA (RDA Europe) nastoji europske političke i istraživačke krugove te industriju i digitalne infrastrukture informirati i aktivno uključiti u globalne RDA aktivnosti. U okviru aktivnosti RDA Europe odvija se i projekt „RDA Europe 4.0 - The European plug-in to the global Research Data Alliance“ kojeg financira Europska komisija kroz Okvirni program Obzor 2020. Kroz taj projekt RDA Europe nastoji zauzeti središnje mjesto u strategiji otvorene znanosti EU oslanjajući se pri tome na mrežu nacionalnih RDA čvorova. Do 31. svibnja 2020.odnosno do kraja RDA Europe 4.0 projekta u Europi će biti uspostavljena 22 nacionalna čvora.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na promociji i izgradnji infrastrukture za otvorenu znanost, u okviru RDA Europe 4.0, prihvaćena je prijava Srca za nacionalni RDA čvor te je potpisivanjem ugovora s projektnim partnerom - Sveučilištem u Göttingenu (UGOE) (10. rujna 2019.) uspostavljen hrvatski nacionalni RDA čvor. Prijavu Srca podržao je cijeli niz ustanova, infrastruktura i centara izvrsnosti: MZO, NSK, IRB, DHMZ, DARIAH-HR, FFOS, FFZG, MEFST, ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave, ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju.

Zadaće nacionalnog RDA čvora su:

- pružati podršku za istraživačke podatke na nacionalnoj razini promovirajući viziju RDA te usvajanje RDA preporuka i rezultata
- djelovati kao kontakt između nacionalnih istraživača, globalne RDA zajednice i nacionalnih tijela za financiranje znanosti
- doprinositi definiranju europskih politika vezanih uz istraživačke podatke
- doprinositi definiranju strategije RDA i sudjelovanje u RDA procesima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next