Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Croatian Tech Executives Predictions 2022 Istaknuto

Croatian Tech Executives Predictions 2022
Lideri ili ključni ljudi hrvatskih uspješnih tehnoloških kompanija podijelili su s nama svoja predviđanja za nadolazeće razdoblje. Koji su to tehnologije i trendovi koje možemo očekivati u njihovim tech nišama u ovoj i narednim godinama?
 
 
Velike analitičke kuće, poznati svjetski mediji i istaknuti predsjednici kompanija često se bave predviđanjima budućnosti. Nema to u ovom slučaju veze s gledanjem u kristalnu kuglu, već se na temelju iskustva i dostupnih podataka koji pokazuju kretanja stvara slika kuda ide tehnologija. 
Tim tragom proveli smo istraživanje među renomiranim hrvatskim tehnološkim tvrtkama i iz prve ruke osjetili puls trendova lidera koji su uključeni u stvaranje promjena i oblikovanje budućnosti IT-a. 
 
Q agency
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u područjima razvoja softverskih rješenja i product designa?
 
Hrvoje Gorajščan
 
Hrvoje Gorajščan, CTO IT tvrtke Q.
 
Za nekoliko trendova vjerujemo da će obilježiti 2022. godinu u područjima razvoja softverskih rješenja i product designa.
 
1. SIGURNOST
Sve češće Q-ovi klijenti imaju pojačane zahtjeve za sigurnost, traže dodatna testiranja i garancije što je u skladu s novim regulativama koje su na snazi. Svjedoci smo i sami učestalih napada na tvrtke i organizacije kojima je cilj onemogućavanje usluga ili kompromitiranje podataka - primarno osobnih. Vjerujem da nas ove godine čekaju novi proizvodi i usluge vezane uz višu razinu sigurnosti te nas općenito čekaju veća ulaganja u sigurnosna rješenja.
 
2. LOW CODE / NO CODE 
Low code/no code su platforme koje omogućavaju ljudima bez većeg tehničkog ili programerskog iskustva kreiranje aplikacija. Još uvijek je tržište mlado i nestabilno te ima dosta prostora za napredak, no vjerujem da nas ove godine čega profiliranje tržišta i lidera u tom aspektu. Ovo je područje koje nam je posebno zanimljivo u Q-u jer ima potencijala drastično promijeniti trenutni način razvoja aplikacija.
 
3. BIG DATA
Big Data tehnologija nije novost, no ono što primjećujemo jest da ju počinje koristiti sve više srednje velikih poduzeća. Do sada je taj trend bio primarno vezan uz velike kompanije, no s otvaranjem mogućnosti povezivanja više izvora podataka s različitih platformi, sada vidimo sve veći utjecaj i na srednja, pa i mala poduzeća.
 
4. PRIVATNOST I REGULACIJA OSOBNIH PODATAKA
U skladu s regulativama koje uređuju korištenje i dijeljenje osobnih podataka vjerujem da će doći do razvoja dodatnih proizvoda i usluga koje će konsolidirati razne regulative i pružati podršku oko upravljanja podacima.
 
Byte Lab
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u području embedded razvoja?
 
PuskarMatija
 
Matija Puškar, CEO
 
Vjerujemo da će tekuća godina biti primarno obilježena poremećajima lanaca nabave, odnosno nestašicom komponenata.  Navedena situacija značajno povećava potrebu za brzim redizajnom produkata s tržišno dostupnim komponentama. U Byte Labu rješenje navedenog problema vidimo u Zephyr OS. Ovaj open-source projekt, za razliku od FreeRTOS-a i sličnih RTOS-eva, uz sami kernel nudi i podršku za vrlo veliki  broj platformi i protokola koja omogućava ubrzani razvoj elektroničkog proizvoda i smanjuje ovisnost softvera o hardveru.
 
U vrijeme ogromne nestašice čipova, ovo je RTOS koji želite imati na svom uređaju jer se zahvaljujući Zephyr OS-u značajno smanjuje vrijeme prebacivanja s jedne serije mikrokontrolera na drugu. Ubrzavanjem portabilnosti razvojnim inženjerima ostaje više vremena unaprjeđenje kvalitete proizvoda i poboljšanje korisničkog iskustva. Kroz nekoliko smo se projekata uvjerili u ozbiljnost i zrelost ovog RTOS-a i pratimo kako će se razvijati u budućnosti.
 
Osim Zephyr OS-a, teško je ne spomenuti Matter. Protokol koji bi trebao spojiti sve smart home proizvode, odnosno protokol koji bi napokon trebao ispuniti puni potencijal te industrije.  Ozbiljnost ovog open-source standarda dokazuje podrška velikih igrača poput Amazona, Googlea i Samsunga, a posebno je interesantno istaknuti da je Apple u ovom slučaju odlučio biti kompatibilan s ostatkom svijeta. Hoće li Matter zbilja biti interoperabilan između uređaja različitih proizvođača ili ćemo imati reprizu ZigBee protokola, budućnost će pokazati. Prvu priliku već stvaramo i očekujem da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati prve Matter certificirane uređaje.
 
Poslovna inteligencija
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u područjima poslovne analitike i upravljanja podacima? 
 
Dražen Oreščanin
 
Dražen Oreščanin, Predsjednik Uprave Poslovna Inteligencija
 
Trend koji će obilježiti 2022. i nekoliko narednih godina je migracija analitičkih sustava u oblak. U USA i zapadnoj Europi taj trend je već dominantan i praktički svi projekti na kojima radimo za naše korisnike na tim tržištima su ili novi analitičku sustavi u oblaku ili migracija postojećih sustava u oblak. Hrvatska i cijela naša regija kasne nekoliko godina za globalnim trendovima, ali ovaj trend je neumitan i za par godina će i kod nas analitički sustavi u oblaku biti dominantni.
 
SofaScore
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u razvoju mobilnih aplikacija?
 
SofaScore
 
Ivan  Bešlić, Direktor, SofaScore 
 
Ono što ja vidim u Big data jest to da svi projekti imaju aplikacije. Ono što se u zadnjih par godina priprema je područje velike količine podataka i tek u zadnje vrijeme se one imaju gdje spremati i obrađivati te je procesorska snaga došla do te razine da se podaci mogu obrađivati u realnom vremenu. Ono što očekujem u narednom vremenu je to da će se podaci obrađivati više nego ikada.
 
Sofascore ima najveći izazov u tehnološkom pitanju: kako veliku količinu podataka istovremeno prožvakati i pokazati korisnicima. U cijeloj toj priči je bitno da smo sportska aplikacija. U jednom trenutku nam je važno prikazivati nogometni meč, pola sata kasnije rukomet, pa tenis. Mi sve te podatke moramo u stvarnom vremenu prilagođavati korisnicima. Hrvati vole i nogomet i rukomet i tenis, dok je u nekoj drugoj zemlji potpuno drugačiji redoslijed i mi ne možemo imati istu aplikaciju za cijeli svijet, nego na temelju velike količine podataka prilagođavamo prikaz Sofe u svakoj zemlji svijeta drugačije.
 
Ingemark
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u područjima razvoja softverskih rješenja i product designa?
 
Jurica Mikulić
 
Jurica Mikulić, CBDO Ingemark
 
Jedan od trendova koji je dominantan u industriji razvoja softvera na globalnoj razini je svakako manjak kvalitetnih stručnjaka. Rat u Ukrajini te sankcije Bjelorusiji taj će trend dodatno ubrzati s obzirom na to da su Ukrajina i Bjelorusija bile vrlo značajne europske destinacije za outsourcing IT usluga.
 
Nedostatak stručnjaka znatno je utjecao na rast cijena usluga razvoja softvera, a oba ta trenda su, uz rast zrelosti tehnologije, utjecala na razvoj i rast popularnosti takozvanih „low-code“ i „no-code“ platformi. Radi se u osnovi o vizualnim alatima koji omogućavaju i relativnim ili potpunim laicima po pitanju razvoja softvera da „slažu“ vlastiti softver, gotovo poput LEGO kockica.
 
Sama ideja iza takvih platformi nije nova, no zadnjih su godina vidljivi sve veći pomaci po pitanju zrelosti te tehnologije i mislim da bi se mogla pokazati vrlo disruptivnom. Iako će biti zanimljivo pratiti daljnjih razvoj takvih platformi, vjerujem da za razvoj iole kompleksnijih sustava još neko vrijeme neće biti alternative kvalitetnim timovima softverskih inženjera.
Od ostalih trendova, očekujem nastavak nekih kojima smo svjedoci zadnjih godina, poput okretanja od monolitnih prema mikroservisnim arhitekturama, rasta popularnosti DevOps praksi i zanimljivih primjena umjetne inteligencije i strojnog učenja (AI/ML).
 
Špica sustavi
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u tehnologijama vezanim uz pametna rješenja za logistiku?
 
Špica
 
Neven Rusković, Direktor, Špica sustavi d.o.o. 
 
Kroz protekle dvije godine naučili smo se živjeti s Cloud rješenjima, s robotima u skladištima i novim zelenim tehnologijama. To su činjenice i rješenja s kojima ćemo živjeti i u 2022. godini.
 
Samo ona rješenja koja budu na tragu tih pojmova opstat će u godinama koje dolaze. Špica se priključila svemu tome svojim sustavima glasovnog upravljanja i Cloud sustavima i pratimo te trendove i mislimo da doprinosimo modernizaciji logistike.
 
Megatrend
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u područjima umjetne inteligencije i Big Data?
 
power of data profil
 
Domagoj Marić, voditelj AI odjela
 
Unatoč trenutnom globalnom manjku čipova te posljedično i grafičkih kartica, područje umjetne inteligencije ima pred sobom zanimljivu godinu. 
 
Zadnjih godina jasno je vidljiv porast deepfake tehnologija koje služe za umjetno stvaranje datoteka u kojima je osoba na snimci (slikovne, zvučne, videozapisi) zamijenjena nečijim drugim likom. Naravno, početni naglasak stavlja se u zlonamjerne načine njihove upotrebe, ali ima i mnoge korisne primjene, poput augmentacije današnjih zabavnih medija. Trebat će još vremena da se to područje slegne kod ljudi, ali je to nešto što je vidljivo na horizontu.
 
S druge, malo svjetlije strane, sve veći utjecaj u domeni umjetne inteligencije imaju tehnologije automatiziranog strojnog učenja (autoML, autoAI), koje donose umjetnu inteligenciju tvrtkama i pojedincima koji ne moraju biti stručnjaci i tehnički potkovani kako bi izrađivali modele strojnog učenja. Rezultat njihove primjene je često novootvorena mogućnost uspješne automatizacije raznih složenih poslovnih procesa (hiperautomatizacija).
 
I na kraju, kao i svake godine, područje umjetne inteligencije ljudima otkriva razne nove načine njezine primjene, koji dosad nisu bili očigledni, pa takav trend očekujemo i ove godine.
 
Gamechuck
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u razvoju igara? 
 
AleksandarGavrilovic
 
Aleksandar Gavrilović, CEO Gamechuck
 
Tehnologija koja će obilježiti 2022. godinu u videoigrama su nezamjenjivi žetoni, to jest NFT-ovi. Već se krajem 2021. godine pokazalo da je mnogim studijima dodavanje NFT-ova u igre interesantno kao koncept, ali nijedan studio nije uspio to napraviti bez zgražanja igrača. Naime, NFT i općenito projekti na blockchainu su puni ponzi shema i pump-and-dump prevara tako da ova tehnologija izaziva kod igrača nešto između opreza i gnušanja.
 
U 2022. godini je moguće da će se ustabiliti neke pravednije prakse po pitanju monetizacijskog modela takvih igara (nazvan Play to Earn i poznat po Axie Infinity, igri preko koje milijuni Filipinaca ostvaruju životne prihode, slično kao nekad WoW sweatshopovi). Također, moguće je da će se ove godine dogoditi nešto i po pitanju povjerenja koje je na takvim projektima niže nego čak i na poslovičnim «vaporware Kickstarter igrama» koje nikad ne dožive svjetlo dana.
 
S druge strane, sentiment javnosti je već toliko negativno nastrojen prema tom tipu igara da to utječe i na investicijsku klimu po pitanju tih projekata.
 
Include
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u područjima razvoja IoT i pametnih proizvoda?
 
Ivan Mrvos CEO Steora
 
Ivan Mrvoš, CEO
 
Rekao bih da će 2022. godinu za IoT i pametne proizvode obilježiti više različitih trendova i tehnologija. Hype oko 5G-a se možda medijski polako stišava, međutim njegova stvarna primjena je još u začecima i zasigurno je kako će upravo to biti jedan od ključnih trendova ove godine.
 
Svi naši trenutni proizvodi, od klupa, preko senzora kvalitete zraka, do spremnika otpada, rade putem 4G tehnologije, međutim izgledno je kako ćemo već u ovoj godini krenuti s izradom plana prelaska na 5G čipove. Iz našeg iskustva, istaknuo bih i edge computing, odnosno obradu podataka što bliže lokaciji izvora podataka, a kako bi se smanjilo opterećenje i povećala pouzdanost primitka podataka na cloud. Kad kažem „iz našeg iskustva”, tu prvenstveno mislim na AI sustav koji smo razvijali protekle tri godine, a koji omogućuje da kod digitalnog oglašavanja obrađujemo osnovne podatke o prolaznicima, poput broja prolaznika, vremena gledanja u zaslon, pa čak i prepoznavanja spola.
 
Edge computing jednostavno znači da takve podatke ne šaljemo sirove na cloud gdje se zatim obrađuju, već da se podaci obrađuju na samom uređaju koji ih prikuplja. Tako umjesto megabajta koje moramo prebacivati svake sekunde imamo mogućnost da jednom u sat vremena pošaljemo obrađene podatke veličine svega nekoliko kilobajta. Upravo je to ono što naš AI omogućuje, odnosno cijeli AI vrti se direktno na uređaju koji putem kamere obrađuje „sličice”. Moram naravno istaknuti kako naš AI ne bilježi i ne prepoznaje lica te ne pohranjuje fotografije ili video. Dakle sve je 100 % anonimizirano, a na cloud se šalje isključivo JSON file s već obrađenim podacima.
 
WEB Marketing
 
Koji trend će prema vašem mišljenju obilježiti 2022. godinu u području razvoja softvera (e-commerce, web rješenja, ostalo)?
 
Hrvoje Slika Passport 35x45
 
Hrvoje Nekić dipl.oec., Direktor
 
Trendove načelno možemo promatrati kao jedan skup trendova, a ne kao pojedinačni trend, od kojih se iz godine u godinu neki mijenjaju a drugi ostaju isti ali kontekst im je sve širi, neki dobivaju neki novi oblik kako bi ostali novi ili pak nekoliko njih zajedno sada čine novi trend. 
 
Vezano uz 2022. godinu i globalne trendove rekao bi da će fokus biti ovisno o kontekstu na slijedećim temama: 
• Voice Search-u (odnosno optimizacija za njega) i Voice Shopping za navedeno postoje ozbiljne predikcije rasta. 
• AI je tema koja je danas neizostavna u svim segmentima i tako će biti i u 2022-toj. 
• Visoko optimizirane web stranice sa fokusom na povećanje konverzija. 
• Mobile-First pristup „stara“ priča koja i dalje traje, korištenje web stanica putem mobitela je u konstantom rastu, ne tako davno bili smo svjedoci da je kupnja ispočetka kaskala u odnosu na samo korištenje/pregledavanje web shopova dok te razlike danas doslovno nema, sve je više onih kojima je mobilni uređaj prvi i još uvijek jedni prozor u online svijet.   
• Cyber Security koji danas zbog situacije u svijetu postaje ključna tema. 
 
Osim navedenog puno je tu i drugih buzzword-a koje ćemo slušati u 2022. no nevezano za trendove ključno je imati fokus na poslovanje klijenta/naručitelja vaših usluga i na njegove poslovne ciljeve i biti oprezan trendovima jer svjedoci smo da globalni igrači nameću određene stvari/trendove koje u startu zvuče bombastično da bi relativno brzo to završilo na digitalnom groblju.  
 
A1 Hrvatska
 
Koji će trend, prema vašem mišljenju, obilježiti 2022. godinu u tehnologijama vezanim uz telekom industriju?
 
Branimir Marić glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska
 
Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska
 
A1 Hrvatska u velikom je investicijskom ciklusu kojim ubrzano digitaliziramo gospodarstvo i društvo te donosimo najmodernije pristupne tehnologije u sve krajeve Hrvatske. Ovu će godinu obilježiti nastavak daljnje digitalizacije  poslovanja za koju temelje predstavlja telekomunikacijska infrastruktura, prije svega optička i 5G mreža te usluge data centra.
 
Digitalizacija cijelog društva, ali i poslovanja, iznimno se ubrzala uslijed pandemije koronavirusa, a istovremeno i potreba za naprednim sigurnosnim rješenjima. Upravo je potražnja za uslugama data centra jedan od izraženih IT trendova koji se definitivno nastavlja i na koji je A1 Hrvatska pravovremeno odgovorila otvaranjem najmodernijeg u regiji. Jedini je u Hrvatskoj iz temelja izgrađen prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Poslovnim korisnicima zajamčena je godišnja maksimalna dostupnost, odnosno funkcioniranje kritične infrastrukture kao što su povezivost, napajanje i hlađenje sustava.
 
Što se tiče Hrvatske, Europska komisija navela je u posljednjem DESI-ju xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije kao što su FTTH i HFC. Najvećim brojem kućanstava s gigabitnim kapacitetom, njih čak 600 tisuća, i uz titulu najbrže mreže u Hrvatskoj prema mjerenju korisnika na Ookla Speedtest® platformi, potvrdili smo lidersku poziciju u fiksnom pristupu. Ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašit ćemo 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama i gigabitnim brzinama.
 
Nastavljamo i s izgradnjom i modernizacijom mobilne mreže, primarno radi naših mobilnih korisnika kojima želimo omogućiti prelazak na 5G, ali i onih korisnika kojima nije dostupna kvalitetna fiksna infrastruktura te prvi na tržištu nudimo kućni internet preko 5G-a. Korisnicima bez adekvatne fiksne infrastrukture poput bakrenih parica s niskim brzinama xDSL-a tako osiguravamo bolji širokopojasni pristup. To je još jedan doprinos ravnomjernom razvoju Hrvatske i omogućavanju jednakih uvjeta za rad, edukaciju, pa i zabavu na područjima bez adekvatne fiksne infrastrukture, čime ostajemo predani digitalizaciji i napretku Hrvatske prema DESI-ju. 
 
Rasco
 
Koji trend će prema vašem mišljenju obilježiti 2022. godinu u tehnologijama vezanim uz razvoj tehnološki naprednih komunalnih vozila?
 
Kompanija Ivan Franičević OVU STAVITI
 
Ivan Franičević, predsjednik Uprave kompanije RASCO
 
Na tržištu gradskih kompaktnih vakuumskih čistilica većinu tržišta za sad još uvijek čine čistilice na diesel pogon, no u zadnje vrijeme primjetan je značajan rast interesa za čistilice na električni pogon. Elektrifikacija u tom području je nešto što svakako očekujemo da će tijekom 2022, a i u godinama ispred nas, doći još više do izražaja. RASCO je u tom tržišnom segmentu prisutan sa električnom čistilicom Lynx Charge.
 
Vjerujemo da Lynx Charge ima prednost pred konkurentima jer je od samih početaka koncipiran i razvijan kao vozilo s dvije vrste pogona (dizelskim i električnim), bez kompromisa u efikasnosti čišćenja, udobnosti i autonomiji rada. Uvijek je nezahvalno je prognozirati daljnje trendove, no elektrifikacija je u punom zamahu. Trenutno nije pitanje da li će električne čistilice preuzeti dominaciju nad ostalim vrstama pogona u ovoj klasi komunalnih vozila, već da li će se to dogoditi za tri, četiri ili pet godina.
 
 
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next