Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Megatrend webinar: Povezivanje tehnologije i načina rada za bolje razumijevanje podataka kroz COVID-19 krizu Istaknuto

Megatrend webinar: Povezivanje tehnologije i načina rada za bolje razumijevanje podataka kroz COVID-19 krizu

Uz sve negativne posljedice koje je na zdravlje ljudi i ekonomije ostavila i još uvijek ostavlja nova COVID-19 pandemija, tu su i neke popratne posljedice koje su omogućile više uvida u tumačenje podataka.

Megatrend je organizirao webinar naziva „Cocktail Python, Exasol i Yellowfin“ u kojemu su prezentirali korištenje ovih tehnologija u Business Intelligence rješenju vezanim uz pandemiju. O rješenju je govorio Matija Domjan, business solutions konzultant u Megatrend poslovnim rješenjima.


U razvoju aplikacije korišteni su podaci iz API-ja sa stranica koronavirus.hr i COVID-19 world data. Ti su podaci bili u JSON formatu.

Korištena je Exasol baza podataka, a podatci su mogli u bazu biti unešeni na više načina, no odlučili su se za putanju od API-ja, preko Exasol UDF Pythona do naprednih funkcionalnosti Exasola.
Exasol User desing function omogućuje analizu, procesiranje i generiranje funkcionalnosti. Podržani su Java, Lua, R i Python jezici. Korištena je u ovom projektu Python UDF skripta.

Dodatni unosi posebnih podataka bili su geolokacijski podaci za prikaz unosa na karti, kao i geometriju koja može biti u obliku poligona i multipoligona.

Mario Kalogjera iz Megatrenda nadovezao se prezentacijom Yellowfin BI alata koji je korišten u izradi aplikacije. Alat ima integriranu ETL komponentu što znači da se podaci bez aplikacija treće strane mogu ekstrahirati iz Yellowfina. Jako je podržana kolaboracija i ima integriranu komponentu umjetne inteligencije. Yellowfin ima brojne konektore za spajanje izvora podataka. Alat izmjene podataka omogućuje pretvaranje unosnih podataka u nešto što se može vidjeti i analizirati. Radi se o metapodacima kojima se dodaje business inteligence logika.

Yellowfin ima komponentu Views u kojoj se na različite načine mogu podaci prezentirati. U alatu se mogu napraviti izvještaji, te signali, odnosno notifikacije za bitne analitičke spoznaje koje se mogu slati na mobilnu aplikaciju, email ili vremensku crtu (također dio aplikacije). Više izvještaja može tvoriti dashboard.

Mario je u svojoj prezentaciji na slikovit način prikazao kako se stvara jedan klasičan View unutar Yellowfin aplikacije.

Aplikacija je analizirala slučajeve COVID-19 u Hrvatskoj i na njoj je prezentirano kako interaktivna karta izgleda. Postoje interaktivni grafovi, tablice i drugi načini prezentacije podataka. Oni se mogu uspoređivati između Hrvatske, županije i svijeta.

megatrend prezentacija

Napredne funkcionalnosti poput Insight Wizarda koji pokazuje varijabilnosti unutar seta podataka ili Forecast koja je samoopisujuća, ali ima prilično zanimljive opcije opisala nam je Lucija Jusup. U slučaju COVID-19 pandemije sedmodnevna prognoza broja oboljelih bila je prilično točna, iako je Lucija napomenula kako je konkretna primjena i podaci dosta nezahvalna.
U konačnici se pokazalo kako se pomoću alata uspješno integriralo različite web podatke u business inteligence rješenje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next