Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska je na 43. mjestu ljestvice Globalnog inovacijskog indeksa Istaknuto

Hrvatska je na 43. mjestu ljestvice Globalnog inovacijskog indeksa

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) u svom je sjedištu u Ženevi predstavila 26. rujna 2024. ovogodišnje 17. izdanje Globalnog inovacijskog indeksa kojim su obuhvaćene 133 zemlje te 100 najboljih svjetskih znanstveno-tehnoloških klastera.

Izdanje za 2024. ukazuje na znatno ublažavanje vodećih pokazatelja buduće inovativne aktivnosti, uključujući pad ulaganja u inovacije u odnosu na prethodno razdoblje 2020. – 2022. Zbog većih kamatnih stopa, financiranje poduzetničkim kapitalom (VC) smanjeno je za oko 40 posto u 2023. godini, zamjetan je pad rashoda za istraživanje i razvoj (R & D), te pad broja međunarodnih patentnih prijava i znanstvenih publikacija na predpandemijsku razinu.

Prema globalnom inovacijskom indeksu za 2024. godinu Švicarska već 14. godinu zaredom zauzima prvo mjesto, Švedska je zadržala drugo mjesto, a Sjedinjene Američke Države su treće. Slijede Singapur (4.), Ujedinjeno Kraljevstvo (5.), zatim Koreja koja je sa lanjskog 10. mjesta rangirana šesta, zatim Finska (7.), Nizozemska (8.), Njemačka (9.) i Danska (10.).

Hrvatska je na 43. mjestu od 133 gospodarstva predstavljenih u ovogodišnjem GII-u, što je nominalno nešto niže nego prethodnih godina (41. Ili 42. mjesto) ali s obzirom na međugodišnje razlike u dostupnosti podataka i promjenama metodologije rezultati nisu potpuno usporedivi. Na temelju dosadašnjih rezultata može se zaključiti da je Hrvatska već godinama stabilizirana na ljestvici na intervalu između 41. i 45. mjesta.

Slični stabilni rezultati se odnose i na rang Hrvatske u odnosu na usporedive zemlje. Prema ovogodišnjem GII-u Hrvatska je na 37. mjestu među skupinom od 51 zemlje s visokim dohotkom, te na 27. mjestu među 39 gospodarstava u Europi. U odnosu na BDP, inovacijski učinak Hrvatske je niži od očekivanog za njezinu razinu razvijenosti. U odnosu na učinkovito prevođenje ulaganja u inovacije u inovacijske rezultate, Hrvatska je poboljšala rezultate i proizvodi više inovacijskih rezultata u odnosu na razinu ulaganja u inovacije.

Od 7 područja obuhvaćenih GII-om, Hrvatska je prema ovogodišnjem GII-u napredovala i najbolje je rangirana u područjima infrastrukture (23. mjesto), rezultata znanja i tehnologije (32.) i ljudskog kapitala i istraživanja (41.), a poboljšala se i u najslabijim područjima institucija (68.), poslovne sofisticiranosti (54.) i kreativnih rezultata (50.).

Cjelovitu publikaciju Global Innovation Indeks 2024 možete pronaći na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next