Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Toshibi prijeti kazna od 57 milijuna američkih dolara

Toshibino postrojenje za istraživanje i razvoj u Japanu Toshibino postrojenje za istraživanje i razvoj u Japanu

Toshiba Corp. je pred plaćanjem kazne od 7 milijarde yena (57 milijuna američkih dolara), izjavio je izvor upućen u ovaj slučaj. Japanski regulatori predložili su kažnjavanje kompanije u ovom iznosu, koji predstavlja novi rekord u državi za pitanje računovodstvenog kršenja.

Ukoliko prođe prijedlog, ovo bi nadmašilo prethodnog držatelja rekorda, industrijskog konglomerata IHI Corp. koji je 2008. platio 1.6 milijardi yena. Sami kritičari su rekli kako je još ovaj iznos malen, s obzirom na onu koju bi američki regulatori mogli donijeti u sličnom slučaju, navodi Reuters.

Direktor i predsjednik Toshibe Hisao Tanaka je dao ostavku nakon što je otkriveno da je namjerno preuveličavao profite kompanije, a na njegovo mjesto došao je tadašnji član upravnog odbora Masahi Muromachi.

Prevara je raskrinkana nakon što je Toshiba naručila neovisno istraživanje koje je otkrilo da je kompanija kroz posljednjih šest godina preuveličala i lažno prijavila ukupno 1,22 milijarde američkih dolara više od stvarnih profita. U kompaniji su izračunali i da su preuveličavanja bila tri puta veća od rezultata neovisne procjene.

Krajem prošlog mjeseca, industrijski izvori objavili su i kako se Toshiba povlači iz poslovanja senzorima, prodajući ih Sonyu za 165 milijuna dolara. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next