Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Gubicima usprkos, Google Cloud širi se na šest novih regija Istaknuto

Gubicima usprkos, Google Cloud širi se na šest novih regija

Servis Google Cloud najavio je širenje u nizu novih regija u Europi i Africi, nastojeći iskoristiti porast potražnje za uslugama računalstva u oblaku.

Nove će regije u kojima će Google Cloud poslovati biti u Austriji, Češkoj, Grčkoj, Južnoafričkoj Republici, Norveškoj i Švedskoj. Nakon proširenja taj će servis biti prisutan na ukupno 48 lokacija.

Korisnici u novim regijama mogu očekivati bolju latenciju, kao i poboljšano pohranjivanje kompleksnih setova podataka te naprednije mjere sigurnosti.

U Googleu očekuju kako će proširenje na nove regije donijeti više od 300 tisuća novih radnih mjesta u spomenutim državama.

Servis koji još ne zarađuje

Za razliku od Amazona i Microsofta, konkurencije koja dominira tržištem usluga računalstva u oblaku, Google tek treba pronaći način kako iz tog segmenta izvući profit.

Google Cloud je tijekom proteklog tromjesječja ostvario 6,3 milijarde američkih dolara prihoda, za 35 posto više nego prethodne godine, ali uz gubitak od 850 milijuna USD. U zadnjih četiri godine izgubili su oko 17 mlrd. USD.

Uz porast cijene energenata i inflaciju, za očekivati je kako će hardver za podatkovne centre poskupjeti. Stoga je malo vjerojatno kako će u dogledno vrijeme Google Cloud postati profitabilan.

Ali, u Mountain Viewu se uporno drže filozofije kako treba trošiti kako bi se zaradilo. Planiraju nastaviti intenzivno ulagati u infrastrukturu za Google Cloudovu mrežu, kako bi spremni dočekali brzi rast tržišta cloud usluga, piše Tech Radar.

Google Cloud je trenuntno prisutan u 35 regija, od kojih je pet otvoreno tijekom 2022. godine, 106 zona dostupnosti i 173 lokacije na rubu mreža.

Ranije ove godine objavljeni su planovi prema kojim bi nove regije trebale početi funkcionirati u Maleziji, Meksiku, Novom Zelandu i Tajlandu, dok bi do 2023. s radom trebale početi regije sa središtima u Columbusu, Dallasu, Madridu, Milanu i Parizu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next