Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Twitter se nagodio sa zviždačem za sedam milijuna USD Istaknuto

Peiter Mudge Zatko Peiter Mudge Zatko

Twitter je s bivšim šefom sigurnosti Peiterom Zatkom tijekom lipnja dogovorio nagodbu vrijednu sedam milijuna američkih dolara.

Kao što smo već pisali, Zatko je dobio otkaz u Twitteru u siječnju ove godine, navodno zbog toga što je loše obavljao svoj posao. No, on tvrdi kako je riječ o osveti zbog toga što nije htio šutjeti o tome koliko je Twitter ranjiv zbog sigurnosnih propusta.

Nagodbu su razotkrili odvjetnici Elona Muska tijekom ročišta u sklopu parnice kojom Twitter tog tehno milijardera pokušava natjerati na završavanje preuzimanja vrijednog 44 milijarde USD. Tijekom ročišta Muskovi su odvjetnici uspjeli dobiti dozvolu suda za uvrštavanje Zatkovih optužbi u dokazni materijal.

Neugodne optužbe

Zatko je u Twitter došao 2020. godine, na poziv osnivača i tadašnjeg glavnog izvršnog direktora Jacka Dorseya, netom nakon što su bili hakirani korisnički računi Baracka Obame, Billa Gatesa, Kanyea Westa i još puno drugih korisnika.

Kako on tvrdi, ubrzo se pokazalo kako sadašnji glavni izvršni direktor Twittera Parag Agrawal nije zainteresiran za rješavanje nagomilanih problema.

Zatko je nadležnima u američkim regulatornim agencijama rekao kako je Twitter zavaravao i njih i javnost o tome kako se bori protiv spama i hakera. Također je ustvrdio kako su prekršili odredbe nagodbe iz 2011. godine, koje su im izričito branile zavaravanje korisnika kad je riječ o sigurnosti i zaštiti privatnosti.

Prema njegovim riječima, Twitter je lagao Muska o tome kako vrši mjerenja broja lažnih korisničkih računa na svojoj platformi. Muskov glavni argument zašto se želi povući iz akvizicije Twittera upravo je spor oko broja botova, piše New York Times.

Zatko bi trebao svjedočiti pred Odborom za prvosuđe američkog Senata tijekom idućeg tjedna.

Na probleme s brojem lažnih korisničkih računa upozorio je i nekadašnji prvi čovjek Disneya Bob Iger, koji je ustvrdio kako je to bio jedan od razloga zašto je odustao od preuzimanja Twittera 2016. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next