Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Lucid Motors već vrijedi više od Forda, žele biti kao Tesla Istaknuto

Lucid Motors već vrijedi više od Forda, žele biti kao Tesla

Tržišna vrijednost grupacije Lucid Motors premašila je onu tvrtke Ford Motors i narasla na 89,9 milijardi američkih dolara.

Do porasta tržišne kapitalizacije došlo nakon što je cijena Lucidove dionice narasla za 24 posto po objavi vijesti kako je povećan broj rezervacija prvih vozila i kako će proizvodnja tijekom 2022. godine biti u skladu s planom. Lucid, proizvođač luksuznih električnih vozila, ne samo što je time nadmašio Ford, već se približio i General Motorsu, čija je vrijednost oko 90,9 mlrd. USD.

Glavni izvršni direktor Lucida Peter Rawlinson vjeruje kako ima još prostora za rast cijene dionice te grupacije i kako će na kraju postići cijenu usporedivu s Teslinom. Također je rekao kako sve počiva na tome kako će izvesti što su planirali i skalirati proizvodnju.

Konkurencija nadmašila Volkswagen

Nedavno su pri objavi poslovnih rezultata za treće tromjesječje ustvrdili kako su zabilježili značajan porast rezervacija vozila. Primili su više od 17 tisuća rezervacija za model Air, vrijednih 1,3 mlrd. USD. Tijekom iduće godine planiraju proizvesti ukupno 20 tisuća vozila.

Ali su također objavili i neto gubitak od 524,4 milijuna USD za razdoblje od početka srpnja do kraja rujna. Tijekom prvih devet mjeseci ove godine ukupni gubitak je iznosio 1,5 mlrd. USD.

U srpnju su prikupili kapital putem javne ponude dionca putem SPAC-a (kratica za special purpose acquisition company). Od tada je cijena dionice porasla za više od 80 posto, iako je trenutno ispod najviše zabilježene razine, piše CNBC.

Još su prilično daleko od Tesle, čija je vrijednost tijekom ove godine premašila bilijun USD. Njihov konkurent Rivian je nakon javne ponude dionica prošlog tjedna dosegnuo vrijednost od oko 140 mlrd. USD, čime su nadmašili ne samo dva već spomenuta američka diva automobilske industrije već i njemački Volkswagen.

VW je najveći svjetski proizvođač automobila, koji je prošle godine ostvario 9,7 mlrd. eura neto zarade i prodao 9,3 milijuna vozila diljem svijeta, piše FT.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next