Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Britanci pokreću punu istragu Nvidijinog preuzimanja tvrtke ARM Istaknuto

Britanci pokreću punu istragu Nvidijinog preuzimanja tvrtke ARM

Britanska vlada najavila je kako želi pokrenuti punu istragu planiranog preuzimanja tvrtke ARM, proizvođača čipova kojeg namjerava akvizirati Nvidia.

Preuzimanje vrijedno 40 milijardi američkih dolara trebalo bi tijekom iduća 24 tjedna biti predmetom istrage koju će provesti regulatorno tijelo Competition and Markets Authority (CMA)

Cilj istrage je utvditi ima li naznaka stvaranja monopola, ali i razloga za zabrinutost kad je nacionalna sigurnost Ujedinjenog kraljevstva u pitanju. Iz CMA su nakon dovršetka prve faze istrage priopćili kako su ozbiljno zabrinuti zbog moguće akvizicije.
I druga regulatorna tijela diljem svijeta istražuju ovo preuzimanje. Među njima je i Europska komisija, koja je istragu pokrenula tijekom listopada.

Nepovoljan utjecaj na cijelu industriju

Zbog pojačanog regulatornog nadzora su ARM i Nvidia još u kolovozu ove godine objavili kako je malo vjerojatno da će biti zaključeno prije isteka prvotno najavljenog krajnjeg roka, ožujka 2022. godine.

Iz Nvidije su poručili kako namjeravaju odgovoriti na primjedbe i prigovore CMA zbog mogućeg nepovoljnog utjecaja kupovine ARM-a na tržišno natjecanje. Očekuju kako će tijekom druge faze istrage moći ponuditi dokaze kako će ta transakcija pomoći ubrzati rast Arma, ali i porast konkurencije te inovacija.

ARM je nastao izdvajanjem iz računalne tvrtke Acorn Computers 1990. godine. Njihove energetski učinkovite procesore koristi 95 posto pametnih telefona na svijetu i 95 posto čipova dizajniranih u Kini. Prije pet godina kupio ih je japanski SoftBank za 32 mlrd. USD. Danas isporučuju dizajne čipova za više od 500 tvrtki, koje te nacrte koriste u vlastitoj proizvodnji, piše CNBC.

Kritičari upozoravaju kako bi Nvidia nakon preuzimanja mogla ograničiti neutralnost ARM-ovih dizajna, što bi moglo dovesti do povećanja cijena, sužavanja izbora i gušenja inovacije u industriji poluvodiča.

No, u Nvidiji tvrde kako će ulaganje donijeti ogromne koristi ne samo tim dvjema kompanijama, već i kupcima, kao i industriji u cjelini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next