Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na krilima računalstva u oblaku Microsoft povećao prihode za petinu Istaknuto

Na krilima računalstva u oblaku Microsoft povećao prihode za petinu

Microsoft je tijekom drugog tromjesječja 2021. prihodima značajno nadmašio očekivanja analitičara i ostvario snažan rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Div iz Redmonda zabilježio je 45,32 milijarde američkih dolara naspram očekivanih 43,97 mlrd. USD. Ukupan prihod gotovo je 22 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, što je najbrži rast od 2018. godine. Neto prihod iznosio je 20,5 mlrd. USD, što je za 48 posto više nego lani. U prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježen rast od 21 posto.

Rast prodaje Windowsa mogao je biti i veći

Odjel Intelligent Cloud donio je 16,96 mlrd. USD prihoda, za 31 posto više. Azure i druge usluge u računalnom oblaku rasle su za 50 posto. Microsoft je time nadmašio ne samo prognoze analitičara, već i vlastite procjene iznesene prije tri mjeseca. Očekuju kako će "zdrav rast" u ovom segmentu biti nastavljen i tijekom ovog tromjesječju.

Odjel Productivity and Business and Processes ostvario je 15,04 mlrd. USD prihoda, za 22 posto više, dok je odjel More Personal Computing pridonio s 13,31 mlrd. USD (za 12 posto više).

Tijekom trećeg tromjesječja isporuke osobnih računala bile su veće za jedan posto, prema procjeni analitičke tvrtke Gartner. Ipak, prodaja operativnog sustava Windows proizvođačima uređaja porasla je za 10 posto. U Microsoftu su uvjereni kako bi taj rezultat bio i bolji kad ne bi bilo problema s opskrbom uslijed globalne nestašice čipova. Očekuju kako bi prodaja Windowsa u ovom kvartalu mogla porasti i do 15 posto.

Tijekom proteklog tromjesječja Microsoft je predstavio nova računala iz serije Surface, najavio preuzimanje startupova CloudKnox i RiskIQ te najavio povećanje cijena komercijalnih pretplata na paket uredskih alata Office 365. Također su se obvezali na veću potrošnju na istraživanje i razvoj. Cijena Microsoftove dionice tijekom ove je godine porasla za 21 posto, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next