Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nissan ulaže 17,6 mlrd. USD u elektrifikaciju automobila Istaknuto

Nissan ulaže 17,6 mlrd. USD u elektrifikaciju automobila

Nissan namjerava potrošiti 17,6 milijardi američkih dolara tijekom idućih pet godina kako bi u svoju ponudu dodao 20 novih vozila na struju.

U japanskoj se tvrtci nadaju kako će time vratiti barem djelomično ulogu predvodnika u svijetu električnih vozila, nakon što su prije više od deset godina predstavili model Leaf.

Dio novih Nissanovih vozila bit će potpuno električna, dok će druga biti hibridi koji će kombinirati pogon na struju s benzinom. Do 2030. godine pola njihove flote trebalo bi biti barem djelomično na električni pogon.

Utrka za nove baterije

U narednih će deset godina na elektrifikaciju potrošiti dvostruko više nego u prethodnih deset, piše Reuters. Do 2025. godine planiraju imati 15 automobila na baterije i potrošit će 13,5 mlrd. USD do 2030. na razvoj jeftinijih baterija.

Planiraju smanjiti troškove litij-ionskih baterija za 65 posto u idućih osam godina, kao i do ožujka 2029. godine uvesti baterije čvrstog stanja. Time će, nadaju se, sniziti cijenu električnih vozila i učiniti ih dostupnijima većem broju ljudi.

Toyota je baterije čvrstog stanja najavila za sredinu ovog desetljeća. U rujnu se obvezala kako će uložiti 14 mlrd. USD u razvoj baterija.

Ulaganja u proizvođače električnih vizila u porastu su u zadnje vrijeme. Tvrtka Tesla premašila je vrijednost od bilijun USD, u uzletu su novi igrači poput Lucid Motorsa i Riviana, a dobro se drži stara garda poput Forda i Volkswagena. Kritičari stoga upozoravaju kako je Nissanov plan nedovoljno ambiciozan kako bi dostigao konkurenciju.

Broj registriranih električnih vozila je na globalnoj razini porastao za 41 posto tijekom 2020. godine, iako se tržište automobila - ukupno gledano - smanjilo za gotovo šestinu.

Tijekom konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu (Škotska) veliki proizvođači automobila obvezali su se napustiti proizvodnju vozila s pogonom na fosilna goriva do 2040. Ali, Nissan nije bio među njima, kao ni Toyota.

U srpnju ove godine u Nissanu su se obvezali, skupa s kineskom tvrtkom Envision AESC, kako će uložiti 1,4 mlrd. USD u podizanje velike tvornice baterija u Velikoj Britaniji, koja će opskrbljivati 100 tisuća vozila godišnje. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next