Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VidiLab Super Stroj za 2022. godinu Istaknuto

VidiLab Super Stroj za 2022. godinu

Složili smo vidilabov super pc za 2022. godinu i nekoliko alternativa. Povod je konačno ponovno moćna Intel nova serija procesora koja je ugodno iznenadila.

Ono kada vas nije briga za cijenu i želite vrhunske performanse, pa se u Vidilabovoj tvornici čuda zaigrate, nastane super stroj spreman za sve izazove koje nosi 2022. godina. Složili smo vrlo moćnu konfiguraciju temeljenu na novim Intelovim procesorima, a ponudili smo i nekoliko alternativa koje također mogu odraditi sve gaming, poslovne i zadatke za zahtjevne radne stanice.

Osim što i inače početkom godine slažemo Vidilab računalo, povod je ovog puta bio izlazak Intelove serije procesora Alder Lake Ta nova 12. generacija donosi performanse koje nadilaze performanse AMD-ovih ZEN 3 procesora nakon što smo godinama gledali kako AMD polagano oduzima krunu Intelu u izvedbi. Naravno, ovdje najnoviji Intelov procesor uspoređujemo sa sada već starom serijom 5000 AMD-ovih procesora, no i AMD uskoro izbacuje vlastitu novu seriju koja će, nadamo se, ponovno dizati prašinu početkom sljedeće godine.

Za ovu temu dočepali smo se najjačeg procesora u Intelovoj ponudi, Core i9-12900K koji ima osam snažnih jezgri koje podržavaju Hyperthreading, a tu je i još osam efikasnih jezgri sa slabijim performansama za obavljanje manje bitnih zadataka. To su sve detalji nove arhitekture s kojima ćemo se detaljno pozabaviti. No, to nije sve, Intel donosi i novi standard radne memorije, DDR5, pa imamo i kompatibilnu matičnu ploču s 32 GB nove radne memorije.

Budući da je podržan i trenutni DDR4 standard, nabavili smo i tu verziju matične ploče. Valja spomenuti i da novi procesori imaju novi socket s rupama za montiranje hladnjaka što će svakako izazvati dodatno veselje jer više ni jedan hladnjak ne paše na novi socket. Novi procesor ima i dosta prostora za overclocking te sada već većina ploča ima automatiziran sustav kojim izvlači dodatne performanse bez potrebe da uprljate ruke, a na kraju se sve svodi na mogućnosti hlađenja procesora koje, ako se odlučite za vrh ponude na tržištu, trebaju biti impresivne.

Pogledajte u našoj velikoj temi na Vidilabu kako smo sve složili, koje smo komponente odabrali, što nam one donose i kakvo nam RGB iskustvo donosi novi build na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next