Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatsko superračunalo Bura radi kao 2818 procesora u jednom prosječnom računalu Istaknuto

Ilustracija, izvor: VIDI Ilustracija, izvor: VIDI

Hrvatski akademski računalni sustav će od početka listopada ove godine biti bogatiji za najjače superračunalo u regiji - Buru. Moćan stroj vrijedan 44,7 milijuna kuna će izgraditi francuska računalna tvrtka ATOS, a u Hrvatsku će ga isporučiti slovenska tvrtka SmartIS. Postaviti će ga na Sveučilištu u Rijeci, koje će ga koristiti za pomoć kod istraživanja u biotehnologiji, biomedicini, tehničkim i prirodnim znanostima. Njegove će kapacitete moći koristiti i domaće te strane kompanije, a na naš upit jesu li pokazale interes, Robert Markuš, direktor SmartIS-a, još uvijek nije mogao dati konkretan odgovor. "Nažalost za sada mi kao partner ne možemo davati imena, ali naravno da je veoma veliki interes iz razloga što se tradicionalni načini proizvodnje i istraživanja uvelike mijenjaju te traže HPC (High-performance computing) rješenja ovakvog oblika. Svi smo svjesni što znači brza informacija u današnje vrijeme." 

Nakon što ju postave, Bura će navodno biti 40 puta jača od trenutno najjače Isabelle, superračunala smještenom u zagrebačkom SRCE-u. Uz to, dolazi s inovativnim sustavom hlađenja toplom vodom koji štedi električnu energiju i omogućava visoku iskoristivost superračunala. "Veoma ga je teško uspoređivati na klasičan način iz razloga što je direktno hlađen toplom vodom, a ne zrakom. S time je efikasnost procesora zaista maksimalna cijelo vrijeme kao i ostalih 250 najvećih superračunala na svijetu. Naravno znatno je performantniji tj. efikasniji (Isabella ima cca 44 čvorova). Uz to je Isabella građena na tehnologiji prijašnje generacije (Intel v2 serije, Infiniband QDR 40GB/s tehnologije itd...) dok Bura ima  najnovije procesore V3 i FDR 56gb/s" pojasnio nam je Markuš. 

Specifikacije Bure su nas zaista impresionirale, jer radi na 239TF max  (teoretski 6912*2,4GHz * 16 Flops per cycle = 265TF rpeak) te na 288 čvorova, svaki sa 2 x E5-2690v3 = 6.912 jezgri i sveukupno 18,5TB RAM-a. To bi u usporedbi s prosječnim Intelovim procesorom u današnjim računalima značilo oko 2818 procesora u samo jednom računalu.

Bura bi bila 32. istraživačko superračunalo na svijetu da u ovom trenutku radi. Uz to bila je registrirana za ulaz na ljestvicu top 500 svjetskih superračunala, na koju ipak nije dospjela. "Računalo je bilo registrirano za ulaz na ljestvicu Top500 12. srpnja 2015., ali nažalost zbog dodatne prolongacije odabira tj.  zbog žalbe konkurencije, koja je bila neosnovana,  izgubilo se dodatno vrijeme. Naručitelj sada mora prema pravilima 'povući registraciju' iz razloga što Ugovor nije potpisan do 26. lipnja 2015. Naručitelj će se vjerojatno ponovo registrirati za Top500 u 10. Mjesecu" otkrio je Markuš. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next