Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Solution Architect u Amphinicy Technologies Istaknuto

Solution Architect u Amphinicy Technologies

Amphinicy Technologies je jedna od svjetski priznatih softverskih tvrtki sa sjedištem na zagrebačkom Zrinjevcu. Iza sebe ima niz uspješnih projekata, a njezini su proizvodi softverska rješenja za satelite.Kroz intervju sa Solution Architectom u Amphinicyju, Hrvojem Bašićem, dočarat ćemo vam kako izgleda izazovna, ali i uzbudljiva karijera u IT-u ispunjena zanimljivim projektima i znanjima.

„Ja već dosta dugo radim ovdje, ali bez obzira na to zapravo konstantno radim na nekim novim stvarima. Nikad to nisu projekti koji se razvuku unedogled”, objašnjava nam Hrvoje Bašić, čija softverska rješenja se doslovce lansiraju u svemir, odnosno na satelite. Solution architect ili, ako bismo se baš trsili prevesti na hrvatski, arhitekt informatičkih rješenja, malo je poznato, no visoko cijenjeno zanimanje u IT industriji. Glavni posao ove osobe pronalazak je i implementacija IT rješenja koja udovoljavaju specifičnim zahtjevima i specifikacijama određene tehnologije.

„U trenucima kad počinje novi projekt to je analiza zahtjeva, nekakva generalna arhitektura tog sustava i razgovor s klijentima”, kaže Hrvoje i dodaje da u toj ranoj fazi često putuje do klijenata. Nakon razgovora i edukacije o tehnologiji i potencijalnim rješenjima odabiru se programi i alati za posao te se kreće s razvojem.

Osim što mora imati dobru podlogu u pogledu inženjerskog znanja o hardveru i softveru, solution architect provodi dobar dio vremena u koordinaciji i komunikaciji s klijentima i razvojnim timom. „Pokušavamo imati dnevne sastanke s timom gdje prolazimo kroz teme koje su trenutačno aktualne. Gledamo postoji li negdje neki problem. Ako postoji, onda se s cijelim timom ili s dijelom tima odvojimo ili organiziramo neki duži sastanak gdje možemo više raspraviti o detaljima. Moj je posao je u prvom redu ta komunikacija s timom. Druga stvar koja je bitna jest komunikacija s klijentima, koja je zapravo također svakodnevna. S jednim, drugim, trećim klijentom... Ustvari gledate postoji li nešto što se događa kod njih, postoji li neki problem ili se jednostavno čujemo da bismo rekli da je sve ok, da nema nekih problema, da planiramo neko novo testiranje, neki novi projekt”, tako Hrvoje opisuje svoj tipičan radni dan.

Ukoliko želite saznati detalje njegovog zanimljivog posla koji spaja ulogu lidera i inženjera te se često nađe i na "prvoj liniji" s klijentima, čitavu temu možete pronaći na portalu VIDI.hr putem ove poveznice.

U aktualnom broju časopisa VIDI 268 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji saznati ćete kako je raditi još jedan posao snova. Ovom prilikom otkrivamo vam što radi šef robotike u vrhunskom svjetskom startupu Gideon Brothers.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next