Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Antikorupcijski sustav eNabava uvode FINA i Hrvatska Lutrija

eNabava, izvor: ris.hr eNabava, izvor: ris.hr

U petak, 27. studenog, u sjedištu Fine potpisan je ugovor o pilot projektu uspostave servisa eNabave koji su potpisali Mile Pavlić, predsjednik Uprave RIS d.o.o., Željko Pavić, član Uprave Fine, Ivančica Franjković, zamjenica predstojnika Državnog ureda za središnju nabavu i Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije. Prema dogovoru Fine i tvrtke RIS d.o.o. provest će se pilot projekt informatizacije nabave putem centraliziranog internet rješenja na resursima Fine i pomoću RIS-ovog sustava eNabava. Hrvatska Lutrija uključila se u pilot projekt kao korisnik i tako postala prva javna institucija u Hrvatskoj koja primjenjuje sustav eNabave kojim je obuhvaćena informatizacija bagatelne nabave.

RIS će za zaposlenike Hrvatske Lutrije organizirati obuku, a na raspolaganju će im cijelo vrijeme biti i odjel korisničke podrške koji će im pomagati prilikom primjene aplikacije na bagatelne tendere u tijeku. Zanimanje za sudjelovanje u pilot projektu pokazao je i Državni ured za središnju javnu nabavu koji će aplikaciju koristiti za provedbu eAukcija.

Po okončanju pilot projekta, aplikacija će biti ponuđena kao novi servis Fine na 'Data Centru' (u oblaku) putem interneta i koristiti će je sva tijela javne vlasti RH.

Sustav eNabave snažno je antikorupcijsko sredstvo koje omogućava transparentnu nabavu i njezinu potpunu kontrolu i nadzor, a pristup odvijanju projekta mogu dobiti svi koji ga zatraže, od saborskih zastupnika do predstavnika medija. Uz to, sustavi eNabave štede vrijeme i novac uz transparentno poslovanje. Informacijski sustavi e-nabave se u naprednim zemljama koriste više od jednog desetljeća u privatnom i javnom sektoru. Mnoge vlade ugradile su ga u svoje master planove radi transparentnog poslovanja, a kao najbolji primjer u EU izdvaja se Portugal. Iskustva korisnika govore o uštedama i do 25 posto. Osim što štedi novac, integrirani sustav za proces e-nabave štedi vrijeme i povećava učinkovitost.

RIS d.o.o. za sada je jedina hrvatska tvrtka koja je izradila cjeloviti integrirani sustav za e-nabavu, a razvoj jedinog hrvatskog softvera te vrste financijski je podržala Svjetska banka. ENabava automatizira cjeloviti proces nabave, uključujući i eAukcije. 

Video sadržaj

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next