Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FERIT: Suvremena infrastruktura, kvalitetni stručnjaci i dugogodišnja suradnja s industrijom Istaknuto

FERIT: Suvremena infrastruktura, kvalitetni stručnjaci i dugogodišnja suradnja s industrijom

Osječki FERIT studentima omogućuje pristup najnovijoj tehnologiji, laboratorijima i resursima, a uskoro započinje i gradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva. Osim toga, fakultet okuplja stručnjake i profesionalce iz industrije te uz snažna temeljna znanja nudi i praktična iskustva

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek studentima za razvoj karijere pruža suvremenu infrastrukturu, kvalitetne stručnjake i tradiciju dugogodišnje suradnje s industrijom. Fakultet kontinuirano ulaže u suvremenu opremu kako bi se studentima osigurala najnovija tehnologija, laboratoriji i resursi. U tom smjeru vodi i skorašnji početak gradnje i opremanje Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u sveučilišnom kampusu. Njegova svrha bit će pružanje vrhunskih uvjeta za različite znanstveno-istraživačke aktivnosti.

Programi studija razvijeni u suradnji s industrijom

Osim infrastrukture koja je u skladu s najnovijom tehnologijom, FERIT okuplja priznate stručnjake iz različitih područja IT-a te omogućuje studentima da uče od profesionalaca u industriji. Nastavnici pružaju teorijska znanja i praktično iskustvo, osiguravajući obrazovanje koje je odmah primjenjivo u stvarnom svijetu. Na studijskim programima FERIT-a se kontinuirano radi i oni se redovito usklađuju s trenutnim i budućim potrebama tržišta rada.

Programi su razvijeni u suradnji s industrijskim partnerima. Prema istraživanju tržišta FERIT i Osijek 2026, postoji visoka potražnja za IT stručnjacima, a FERIT aktivno surađuje s brojnim tvrtkama koje traže studente za prakse, projekte i buduća zaposlenja. Svi ovi faktori čine FERIT idealnim izborom za mlade koji žele izgraditi uspješnu karijeru u IT sektoru.

FERIT studiji

Osječki FERIT nudi veliki izbor studijskih programa u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija koji pokrivaju različite interese i razine obrazovanja.

Na prijediplomskoj razini, dostupni su Sveučilišni prijediplomski studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija, sa smjerom Informacijske i komunikacijske tehnologije, te Sveučilišni prijediplomski studij Računarstvo.

Na diplomskoj razini, dostupni su Sveučilišni diplomski studij Elektrotehnika, sa smjerom Komunikacije i informatika, Sveučilišni diplomski studij Računarstvo te Sveučilišni diplomski studij Automobilsko računarstvo i komunikacije.

ferit-osijek-vidiedu-rujan-2024-itbizcrunch.jpg

Također, dostupan je i Stručni prijediplomski studij Računarstvo, koji nudi praktična znanja usklađena s potrebama tržišta rada.

Ovi programi pružaju studentima čvrstu osnovu za profesionalni razvoj i omogućuju im da postanu konkurentni stručnjaci u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

Povezanost s hrvatskim tvrtkama

FERIT redovito ažurira i unapređuje studijske programe sukladno najnovijim tehnološkim trendovima i tržištu rada. Upravo od akademske godine 2024./2025. uvodi se izmijenjeni sveučilišni diplomski studij Računarstvo, koji naglašava područja kao što su umjetna inteligencija i podatkovne znanosti. Na taj se način studentima osigurava stjecanje specijaliziranih znanja iz ključnih i suvremenih IT područja. Ovakve izmjene i prilagodbe programa odražavaju predanost fakulteta pružanju obrazovanja koje studentima otvara vrata za uspjeh u njihovim budućim karijerama.

FERIT uz to ima dugogodišnju tradiciju suradnje s hrvatskim tvrtkama, a jedan od ključnih alata za povezivanje studenata s poslodavcima je portal STUP. On studentima omogućuje pristup informacijama o stručnim praksama, natječajima i poslovnim prilikama unutar tehnološkog sektora.

ferit-popratna-slika-3-vidi-edu-rujan-2024-itbizcrunch.jpg

Kroz razne događaje poput DOVIK-a, FERIT omogućava studentima i tvrtkama izravnu komunikaciju i razmjenu znanja. Osim toga, gostujuća predavanja stručnjaka iz industrije pružaju studentima priliku da iz prve ruke uče o suvremenim tehnologijama i izazovima s kojima se tvrtke suočavaju.

Jedna od važnih komponenti studiranja su i stručne prakse kroz koje studenti stječu praktično iskustvo tijekom studija. Mnogi završni i diplomski radovi izrađuju se u suradnji s partnerskim tvrtkama, čime studenti rješavaju konkretne probleme iz prakse i razvijaju vještine potrebne za tržište rada. Ova suradnja osigurava FERIT-ovim studentima čvrste temelje za profesionalni razvoj i povezuje ih s vodećim tehnološkim tvrtkama u Hrvatskoj.

Međunarodna suradnja

FERIT ima dugogodišnju uspješnu suradnju s inozemnim fakultetima, institutima i visokim školama, kroz razmjenu nastavnika, usavršavanje, studentske prakse i istraživačke projekte. Ključnu ulogu u razvoju Fakulteta igraju međunarodni znanstveno-istraživački projekti u okviru programa poput Horizon 2020, Erasmus+ i Interreg, koji omogućuju mobilnost i umrežavanje u globalni istraživački prostor. Kroz navedene aktivnosti ostvarena je suradnja s nizom znanstveno-nastavnih institucija iz Austrije, Francuske, Njemačke, Švedske, Turske i drugih zemalja.

Fokus na stručnu terminologiju u stranim jezicima i meke vještine

Dvije komponente koje uz temeljno stručno znanje pripremaju studente za karijere su praktični rad i razvoj mekih vještina. Osim obvezne stručne prakse u trajanju od 200 sati, studenti mogu razvijati tzv. meke vještine kroz kolegije kao što su Komunikacijske vještine, Poslovno komuniciranje i Projekti za društveno učenje. Tako studenti mogu usvojiti kompetencije poput timskog rada, prezentacijskih vještina i slično. U sklopu tih programa, nudi se i nastava stranih jezika s posebnim naglaskom na stručnu terminologiju, kako bi studenti bili pripremljeni za međunarodno radno okruženje.

Na taj način studentima se pruža sveobuhvatno obrazovanje koje ih čini konkurentnim stručnjacima u IT sektoru.

Brzo zapošljavanje

Kako fakultet ima snažnu povezanost s industrijom i kroz instrument obvezne stručne prakse, studenti često ostvaruju profesionalne kontakte koji im otvaraju vrata za zaposlenje i prije završetka samog studija. Time FERIT svojim diplomantima omogućava brzi ulazak na tržište rada, često bez čekanja nakon diplome.

Na FERIT-u, redoviti studenti imaju pokrivene školarine od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, što značajno olakšava pristup obrazovanju u IT području.

Osim toga, studenti imaju brojne mogućnosti za dobivanje stipendija koje pokrivaju različite aspekte financijske pomoći, od akademskih postignuća do socijalnih kriterija. FERIT nudi bogatu ponudu stipendija, a sve informacije redovito se objavljuju na našem portalu STUP, čime studenti lako mogu pratiti prilike za financijsku podršku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next