Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FER: I dalje primarni izbor najboljim hrvatskim maturantima Istaknuto

FER: I dalje primarni izbor najboljim hrvatskim maturantima

Na FER se upisuju najbolji hrvatski maturanti koji na fakultetu stječu bogato temeljno znanje, uravnotežen odnos teorije i prakse te odlične uvjete za istraživački rad kroz projekte s vodećim tehnološkim kompanijama

Fakultet elektrotehnike i računarstva je vodeća hrvatska obrazovna institucija u području elektrotehnike, računarstva, informacijske i komunikacijske tehnologije. Ističe se po tome što je desetljećima primarni izbor najboljim hrvatskim maturantima, pa od tisuću najboljih srednjoškolaca na maturi iz matematike više razine i fizike, gotovo polovica odabire FER. Istovremeno je fakultet domaćim tvrtkama daleko najpoželjniji partner u području istraživanja i inovacija.

Uravnotežen program i prilike za istraživački rad

Na FER-u se studentima nudi uravnotežen pristup između teorije i prakse. Od prvih predavanja potiče ih se na inovativno razmišljanje i primjenu stečenih znanja u stvarnim situacijama. Fakultet je poznat i po odličnim uvjetima za istraživački rad kroz suradnju s vodećim tehnološkim kompanijama te studenti imaju prilike sudjelovati na različitim projektima, uključujući i međunarodne.

_MG_2405.jpg

Studiranje na FER-u ne samo da osigurava studentima konkurentsku prednost na tržištu rada, već ih također osposobljava u tome da postanu lideri u razvoju i primjeni novih tehnologija. Fakultet se kontinuirano prilagođava potrebama tržišta i tehnološkim inovacijama, što ga čini ključnim partnerom za mnoge domaće i strane tehnološke tvrtke. Studenti FER-a stječu temeljna znanja koja im omogućuju lakšu prilagodbu brzim promjenama u tehnologiji i tržištu rada. Uz to, FER je poznat po suradnji s gospodarstvom, čime studenti dobivaju mogućnost sudjelovanja u inovacijskim projektima tijekom studija, što značajno povećava njihove karijerne prilike.

Studijski programi

Na prijediplomskoj razini FER nudi dva studijska programa: Računarstvo te Elektrotehniku i informacijsku tehnologiju. Studenti dobivaju solidnu osnovu u temeljnim disciplinama koje čine jezgru obrazovanja iz IKT-a i računarstva.

Potom se na diplomskoj razini nude tri smjera: Elektrotehnika i informacijska tehnologija, Informacijska i komunikacijska tehnologija te Računarstvo. Diplomski studiji omogućuju produbljivanje znanja u određenim disciplinama, uključujući napredne tehnološke trendove poput umjetne inteligencije, obrade podataka i interneta stvari. Studenti mogu prilagoditi obrazovni put i fokusirati se na specifična područja interesa odabirom izbornih kolegija, čime se dodatno doprinosi većim šansama za zapošljavanje.

_MG_2947.jpg

Fakultet je poznat po prilagodljivosti, pa studentima omogućuje izbor između raznih smjerova ovisno o njihovim profesionalnim aspiracijama. Pored toga, FER ima i doktorski studij iz područja tehničkih znanosti, znanstvenog polja elektrotehnike i znanstvenog polja računarstva, te šest poslijediplomskih specijalističkih studija na kojima se stručnjake iz gospodarstva poučava novim tehnologijama.

Međunarodna suradnja

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) snažno je uključen u međunarodnu akademsku zajednicu te aktivno sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima, uključujući projekte unutar programa Horizon Europe. FER trenutno sudjeluje u 17 projekata iz tog programa, ukupne vrijednosti 8,5 milijuna eura, čime se ističe kao vodeća hrvatska institucija po broju projekata u ovom programu. Kroz ove projekte, FER uspješno jača svoju integraciju u europski istraživački prostor te doprinosi povećanju međunarodne vidljivosti hrvatske znanosti.

FER također surađuje s brojnim sveučilištima i istraživačkim centrima diljem svijeta, omogućujući studentima sudjelovanje u globalnim istraživanjima i studentskim razmjenama. Primjeri međunarodnih združenih studijskih programa uključuju Erasmus Mundus Joint Master Degree projekte kao što su NeuroData, koji povezuje neuroznanost i znanost o podacima, te IFRoS, fokusiran na razvoj sustava za terenske robote koristeći umjetnu inteligenciju i računalni vid.

Multidisciplinarnost i dorada programa

Kroz cijelo svoje postojanje, FER redovito ažurira studijske programe kako bi se pratili najnoviji industrijski trendovi i potrebe tržišta rada. Zahvaljujući snažnoj suradnji s industrijskim partnerima, Fakultet je u mogućnosti brzo reagirati na promjene na tržištu i prilagoditi svoje programe prema aktualnim zahtjevima. Također, FER je otvoren i za multidisciplinarnu suradnju unutar akademske zajednice, a rezultat toga su novi studijski programi.

Jedan od primjera je združeni studij „Primijenjena kognitivna znanost“, pokrenut prošle akademske godine u suradnji s Filozofskim fakultetom. Najnoviji program je „Biomedicinsko inženjerstvo“, prvi takav studij u Hrvatskoj, koji FER provodi u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Medicinskim fakultetom.

Razvoj komplementarnih vještina

Osim bogatog izbora kolegija i smjerova, velik naglasak stavlja se i na praktični rad te razvoj mekih vještina. U tom kontekstu važan je program studentskih praksi koji studentima pruža priliku primjene stečenih teorijskih znanja u stvarnim industrijskim okruženjima. Obično se radi o suradnji s vodećim tehnološkim tvrtkama u kojima studenti stječu iskustvo koje im pomaže razumjeti kako teorija funkcionira u praksi.

_MG_2798.jpg

Razvoj mekih vještina poput timskog rada, komunikacije, upravljanja vremenom i vođenje projekata također su integrirane u studijske programe. Mnogi kolegiji uključuju rad na projektima koji objedinjuju suradnju u timovima i razvoj spomenutih vještina. Uz klasičnu akademsku nastavu, FER pruža i izvannastavne aktivnosti uz pomoć kojih studenti također imaju priliku dodatno razviti svoje praktične i meke vještine. Sudjelovanjem na različitim projektima, radionicama i natjecanjima, studenti se suočavaju s izazovima stvarnoga svijeta, što ih priprema za tržište rada i poslovni svijet.

Suradnja s tehnološkim tvrtkama

Razvijena je suradnja s brojnim domaćim i globalnim kompanijama koja uključuje i najzvučnija tehnološka imena. U prilog tome ide i činjenica da iza najvećeg sajma poslova u Hrvatskoj, Job Faira, i popularnog Career Speed Datinga stoji upravo FER.

Zahvaljujući brojnim suradnjama, najnoviji tehnološki trendovi prenose se na nastavu i istraživanja. FER razvija i program Cjeloživotnog obrazovanja temeljen na informacijama iz gospodarstva o trenutno potrebnim znanjima i vještinama na tržištu rada. Na temelju tih informacija, izrađuju se obrazovni programi koji polaznicima omogućuju stjecanje kompetencija primjenjivih u poslovnom svijetu. Osim tematskih predavanja tehnoloških lidera, na FER-u se izvode i vještine, izvannastavni kolegiji na kojima studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama, često baš kroz partnerstvo s industrijom.

_MG_7638.jpg

Aktivna je i alumni zajednica koja putem mentorstva povezuje iskusne alumne s mlađim kolegama, a djeluje i Nuqleus, deep-tech venture builder za startupe, koji identificira probleme industrije, predlaže rješenja temeljem inovativnih tehnologija i formira timove za testiranje poslovnog potencijala ideja.

Po završetku studija, diplomanti imaju vrlo visoku stopu zapošljavanja, a mnogi od njih već imaju i određeno praktično iskustvo koje su stekli zahvaljujući studentskim praksama. S obzirom na blisku suradnju s industrijom, potražnja za FER-ovim diplomantima u hrvatskim tehnološkim tvrtkama iznimno je visoka.

Mogućnosti dobivanja školarina

Veliki broj studenata FER-a, osobito brucoša, dobiva Državnu stipendiju za studente u STEM područjima znanosti, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pored toga, studentima su na raspolaganju Državne stipendije za studente nižeg socioekonomskog statusa, stipendije Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, ali i brojnih tehnoloških poduzeća koja tijekom akademske godine nude razne stipendije za studente FER-a.

Novost je Zaklada FER Alumni, osnovana u prošloj akademskoj godini s ciljem financijske pomoći studentima kojima individualna financijska situacija onemogućava uobičajen studentski život i posvećenost studiju. Zaklada je već tijekom prve godine djelovanja uspjela osigurati sredstva za stipendije, a studenti slabijeg imovinskog stanja time su dobili snažan poticaj za uspješno studiranje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next