Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dvije trećine hrvatskih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje no zasad ne i IT sektor Istaknuto

Dvije trećine hrvatskih tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje no zasad ne i IT sektor

Hrvatska gospodarska komora provela je anketu u kojoj je samo u prva dva dana sudjelovalo preko 1.000 tvrtki, u kojoj su domaći poduzetnici trebali odgovoriti osjećaju li u svojem poslovanju negativne posljedice epidemije COVID-19 antivirusa. 

Anketa je pokazala da dvije trećine (66 posto) hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice situacije s korona virusom na svom poslovanju, a preko polovice njih (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.

Najviše su pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika, a zasad male i srednje tvrtke osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije.

Detaljnija analiza ankete pokazuje da su djelatnosti u kojima više od 50 posto tvrtki izjavljuje kako ima jake i srednje posljedice na trenutno poslovanje – putničke agencije (69 posto), pružanje smještaja, priprema i posluživanje hrane (62 posto) te prijevoz i skladištenje (51 posto). Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30 posto) je prijavilo poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29 posto) i obavljanju postojećih poslova (28 posto).

Što se očekivanja za budućnost tiče, kratkoročne negativne posljedice zbog korona virusa očekuje 75 posto tvrtki, pri čemu 15 posto očekuje jak utjecaj na poslovanje. Dugoročne negativne posljedice očekuje čak 82 posto tvrtki, pri čemu gotovo četvrtina (njih 24 posto) očekuje jak negativan utjecaj na poslovanje u dugoročnom razdoblju.

Postoje i sektori koji ne predviđaju snažne kratkoročne posljedice, no na duže staze očekuju probleme – to su prije svega rudarstvo te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (leasing društva, djelatnosti zapošljavanja, zaštite, uređenja zgrada i okoliša i druge), ali i obrazovanje, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, poslovanje nekretninama, financijske djelatnosti i građevina te IT sektor.

Predsjednik HGK Luka Burilović je pozvao poduzetnike da i dalje javljaju probleme u poslovanju putem ove poveznice.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next