Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ljetne prakse za IT studente u hrvatskim tvrtkama Istaknuto

Ljetne prakse za IT studente u hrvatskim tvrtkama

Format ljetnih praksi, bootcampova i sličnih okupljanja koje IT tvrtke organiziraju za studente odlična su prilika mladim tručnjacima da se upoznaju s konkretnim projektima i tehnologijama, dok je za tvrtke privlačenje studenata put prema mogućim novim zaposlenicima.

Nakon pandemijskih godina u kojima je glavna mantra bila rad od kuće, posljednjih mjeseci svjedočimo masovnim otpuštanjima u američkom IT sektoru. I dok je prvi potres na tržištu radne snage mnogim IT tvrtkama donio trajno stanje remote ili hibridnog načina rada, američki scenarij još se nije pretjerano odrazio na naš IT sektor.

S obzirom na trend kontinuiranog rasta hrvatske IT industrije koja je u posljednjih pet godina povećala broj zaposlenih za 45,4%, broj tvrtki za više od 50% i uz najbrži rast plaća i visoke prihode od skoro 12 milijardi kuna od izvoza, teško je za očekivati da će propulzivne hrvatske kompanije posegnuti za otkazima. Vjerojatniji scenarij je da će skuplje zapadne developere tvrtke dodatno probati nadomjestiti kroz outsourcing agencije ili putem platformi s freelance developerima.

Mlade IT snage za nastavak visokog rasta hrvatske IT industrije

Kod nas postoji puno veći izazov pronaći nove zaposlenike ne bi li se održao rast koji je neke domaće tvrtke doveo do statusa globalnih „jednoroga“. Kako svakodnevno komuniciramo s brojnim softverskim i drugim tehnološkim tvrtkama zajedničko ključno pitanje je kako doći do seniora. Izgrađeni stručnjaci s iskustvom u razvoju iznimno su cijenjeni kotačići neophodni za elegantno okretanje zamašnjaka IT industrije.

Istovremeno, brzo širenje domaćih IT tvrtki treba i mlade stručnjake na početku karijere. Iako je kod traženja junior IT stručnjaka tvrtkama lakše doći do kandidata i na toj početnoj razini postoje razlike u pronalasku odgovarajućeg kadra.

Jedan od najboljih načina koje su IT poslodavci osmislili na putu do pronalaska kvalitetnih juniora je sustav ljetnih praksi, bootcampova i sličnih formata kroz koje se ugošćuje studente najčešće preko ljeta. Kroz rad s njima moguće je prepoznati kvalitetne kandidate koji će pokazati ambiciju, želju za znanjem i snalaženje na projektima.

Bolje od selekcijskog postupka

I dok je u selekcijskom postupku ponekad HR službama teško proniknuti u kvalitete i mogućnosti kandidata, ljetne prakse kroz dulji period daju puno dublji uvid u motivaciju i sposobnosti svakog od mogućih kandidata za posao, odnosno studenata na ljetnoj praksi.

Broj mjesta na ovakvim programima je ograničen i kroz taj prvi filter tvrtke već mogu odabrati poželjne kandidate. Za sve one koji svoje ljeto žele provesti radno, stručne prakse studentima uz najčešće plaćeni rad donose neprocjenjivo iskustvo pogleda iz prve ruke u način funkcioniranja profesionalnog radnog okruženja, realne probleme s kojima se mogu susresti na projektima kao i niz drugih konkretnih benefita.

Ako znamo da se postotak ostanka u tvrtki nakon programa ljetne prakse penje i do 90%, jasno je zašto se i dalje domaće tvrtke odlučuju za ove programe. Proveli smo i ove godine anketu među poželjnim i poznatim hrvatskim IT i tehnološkim tvrtkama te u našem Infografici donosimo pregled ključnih informacija oko ovogodišnjih programa ljetne prakse.

Osim rokova i načina prijave zanimale su nas tehnologije i projekti na kojima će studenti raditi te ostale informacije koje će pomoći u donošenju odluke na koju od adresa poslati prijavu za radno, ali i zabavno i uzbudljivo IT ljeto.

Tablicu s pregledom ljetnih praksi u 2023. godini možete pronaći na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next