Biz Tech web portal powered by vidi logo2

A1 pokriva cijelu Hrvatsku Narrow Band IoT mrežom Istaknuto

A1 pokriva cijelu Hrvatsku Narrow Band IoT mrežom

Internet of Things posljednjih godina doživljava boom zbog širenja palete pametnih uređaja spojenih na internet, kao i infrastrukture koji nam uvelike olakšavaju život.

Naizgled jednostavni uređaji poput daljinskog mjerača brojila ili jednostavnog žiroskopa zlata vrijednom informacijom pokazuju jesmo li zatvorili vrata balkona te dobivamo notification ukoliko se nešto nesvakidašnje zbiva, primjerice, s vratima.

Dan pametnih rješenja

Upravo IoT je bio okosnica Dana pametnih rješenja kojim je A1 Hrvatska predstavila NB IoT (Narrowband Internet of Things) – tehnologiju koja prvi put u Hrvatskoj omogućava velikom broju uređaja slanje i analiziranje male količine informacija s lokacija na koje standardni mobilni signal ne prodire. Isto tako, NB IoT omogućava autonomiju određenog uređaja kroz duži vremenski period te poboljšanu pouzdanost uređaja.

IMG 20190418 094633

„U ovom trenutku prvi i jedini imamo nacionalnu pokrivenost s našom NB IoT mrežom, odnosno radio tehnologijom koja omogućava prodornost signala do sada nedostupnih mjesta poput podzemnih garaža, šahtova i podruma. Time pružamo priliku svima kojima je potrebna takva tehnologija da je mogu koristititi za svoja rješenja ili poslovne potrebe“, rekao je glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar.

 

„To je bitna novost za daljnji razvoj hrvatske IoT industrije“

Uz to što A1 ove godine slavi 20 godina postojanja, važnost ovakve tehnologije za poslovne korisnike i ostale zainteresirane skupine uz tehnološki napredak u posljednja dva desetljeća istaknuo je glavni direktor za segment poslovnih korisnika A1 Hrvatska Ivan Gabrić. „Novom NB IoT uslugom dodatno smo obogatili A1 Business Solutions ponudu za poslovne korisnike, a istovremeno to je bitna novost za daljnji razvoj hrvatske IoT industrije“, kazao je Gabrić. Nakratko se osvrnuo i na budućnost IoT scene kazavši kako od tržišta ne očekuju velike projekte. „Da budem iskren, očekujemo izuzetno puno manjih pilot-projekata. Očekujemo, sigurno, više od 10 pilot-projekata u prvih godinu dana, a eksponencijalni rast možemo očekivati u naredne tri do četiri godine. Zasigurno ne očekujem povrat investicije, to je naše ulaganje u tržište“, dodao je Gabrić.

IMG 20190418 094926

NBIoT donosi bolju pokrivenost, većuautonomija baterije i velik broj spojenih uređaja

Direktor planiranja i razvoja radijske pristupne mreže Zoran Arambašić upoznao je uzvanike s načinom funkcioniranja NB IoT platforme te ukazao na pozitivne strane korištenja mreže. „NB IoT mreža omogućava bolju pokrivenost, očekujemo autonomiju baterije u mjernim uređajima i više od 10 godina te ima kapacitet za ogroman broj spojenih uređaja“, dodaje Arambašić.

Naravno, NB IoT ne može se održati bez communityja, a A1 već je počeo surađivati s nekoliko tvrtki poput ByteLaba, Helma i Mobilisisa, a radi se pretežito o univerzalnim telemetričkim uređajima i uređajima za daljinsko očitanje raznih vrsta brojila.

IMG 20190418 104919

IoT tehnologija narednih će godina eksponencijalno rasti

Nije strano kako je najbolje čuti mišljenje vodećih ljudi iz raznih sektora IT-a i poslovanja. U panel diskusiji sudjelovali su Hrvoje Hadžić iz Ericssona, Bytelabov Matija Puškar, Tomislav Stašić iz HEP-a i Tomislav Makar, dok je panelom moderirao Ivan Gabrić. Naglasak je bio na mogućnostima koje nam pruža NB IoT tehnologija u Hrvatskoj uz zadiranje u budućnost takve tehnologije. „U posljednje vrijeme često čujemo o 5G mreži. Glavna poveznica između 5G-a i NB IoT-a jest to što provider mora uložiti izuzetno mali napor kako bi NB IoT implementirao u postojeću infrastrukturu“, zaključio je Puškar.

IMG 20190418 121056

Nova tarifa NB IoT start

U sklopu nove NB IoT usluge A1 nudi tarifu „NB IoT start“ namijenjenu srednjim i velikim poslovnim korisnicima. Ona podržava alternativne komunikacijske kanale poput CSD-a i SMS-a, a iz A1 ističu jednostavnost i transparentnost obračuna. Uključenje jednog IoT uređaja košta četiri kune, dok će inicijalno uključenje sve potencijalne korisnike koštati osam kuna. 

„Upravo uz rad s korisnicima mi smo shvatili kako je sad jedan zgodan trenutak da investiramo novac i omogućimo korisnicima da krenu dalje u svom poslovanju. Narrowband nije jedina alternativa, no mi upravo uz postojanost naše mreže, kroz operativu i funkcionalnosti same tehnologije vidimo prednosti pred drugima“, zaključuje Gabrić.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next