Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tvrtka koja kupi Yahoo mogla bi kupiti i dug od milijarde dolara Mozilli Istaknuto

Tvrtka koja kupi Yahoo mogla bi kupiti i dug od milijarde dolara Mozilli

Svaki eventualni kupac Yahooa nasljeđuje i sve poslovne ugovore koje je tvrtka dosad već sklopila. Jedan je od tih ugovora Yahoo krajem 2014. godine sklopio s Mozillom, a prema njemu Yahoo do 2019. godine mora isplaćivati Mozilli 375 milijuna američkih dolara godišnje.

Ugovor je sklopljen kako bi Yahoo bio zadana tražilica u Firefoxu u SAD-u, s ciljem povećanja udjela na tržištu tražilica i boljeg konkuriranja Googleu. Jedna stavka ugovora, međutim, dopušta Mozilli da odstupi od svog dijela ugovorne obveze, a da ipak prima 375 milijuna dolara svake godine sve do 2019.

Naime, dio ugovora koji regulira slučaj promjene vlasništva i kontrole nad tvrtkom, Mozilli daje pravo da napusti partnerstvo, ako po njihovoj samostalnoj procjeni novi partner nije više prihvatljiv. Pritom, Yahoo svejedno ostaje dužan do isteka ugovora isplaćivati Mozilli ugovorenu količinu novca.

To znači da ako Mozilla procjeni da im se novi vlasnik Yahooa ne sviđa, može odmah sklopiti novi ugovor za tražilicu s nekom drugom tvrtkom, a i dalje će dobivati novac od Yahooa s novim vlasnikom zaključno s 2019. godinom.

Kad su 2014. potpisivali takav ugovor, iz Yahooa nisu još predviđali da će se tvrtka uskoro prodavati, a žurilo im se preuzeti svaki komadić tržišta natrag od Googlea.

Svaki će potencijalni kupac morati računati s time kod planiranja akvizicije Yahooa, što bi svakako moglo djelovati kao odbojni faktor.

Izvor: Business Insider

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next