Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Slučajno otkrili Sonyjeve tajne oko Playstationa i zarade Istaknuto

Slučajno otkrili Sonyjeve tajne oko Playstationa i zarade

Visoko povjerljive informacije o PlayStation poslovanju tvrtke Sony upravo su otkrivene greškom. U sklopu saslušanja FTC protiv Microsofta, Sony je dostavio dokument šefa PlayStationa, Jima Ryana, koji uključuje cenzurirane detalje o maržama koje Sony dijeli s izdavačima, njegovim prihodima od igre Call of Duty, pa čak i troškovima razvoja nekih svojih igara.

Izgleda da je netko dokumente cenzurirao crnim markerom, ali kada se skeniraju, lako je vidjeti neke od cenzuriranih dijelova. Ups.

Sud je pokušao ukloniti dokument, ali šteta je već učinjena; novinari i Sonyjeva konkurencija već su preuzeli sve dokumente dok su bili javno dostupni. Između ostalog, dokument pokazuje da je Horizon Forbidden West navodno koštao 212 milijuna dolara tijekom pet godina s 300 zaposlenika, a The Last of Us Part II je koštao 220 milijuna dolara s oko 200 zaposlenika.

Nije samo koliko igre koštaju u proizvodnji što je ovdje otkriveno. Sony tvrdi da milijun PlayStation igrača igra samo Call of Duty. The Verge je analizirao dokument i čini se da prikazuje:

U 2021. godini, više od [14?] milijuna korisnika (po uređaju) provelo je 30 posto ili više svog vremena igrajući Call of Duty, više od 6 milijuna korisnika je provelo više od 70 posto svog vremena na Call of Duty, a oko 1 milijun korisnika je provelo 100 posto svog vremena igranja na Call of Duty. U 2021. godini, igrači Call of Dutyja prosječno su provodili [116?] sati godišnje igrajući Call of Duty. Igrači Call of Dutyja koji su provodili više od 70 posto svog vremena na Call of Dutyu prosječno su potrošili 296 sati na franšizu.

Sony je dostavio ove informacije u pokušaju da pokaže kako bi njihovi prihodi bili snažno pogođeni ako bi Call of Duty bio ekskluzivan za Xbox. U više podnesaka regulatorima, Sony tvrdi da strahuje da Microsoft može učiniti Call of Duty ekskluzivnom za Xbox ili čak sabotirati verzije igre za PlayStation.

I možda imamo naslutiti taj utjecaj na prihode jer je Sony također slučajno otkrio koliko Call of Duty vrijedi PlayStationu. Već smo znali da je ta brojka preko milijardu dolara, ali dokument sugerira da je CoD donio 800 milijuna dolara prihoda PlayStationu samo u SAD-u tijekom 2021. godine - a pretpostavljamo da dokument kaže 1,5 milijardi dolara globalno. A to se odnosi samo na igru, ali kada se uključe dodatna oprema, pretplate i sve ostalo, tada ta brojka skače (što se čini našim očima) na 15,9 milijardi dolara godišnje - ili možda 13,9 milijardi dolara. U svakom slučaju, to je ogroman iznos.

Koliko Sony dijeli s izdavačima treće strane poput Activisiona? Ovo je dovoljno nejasno da ne možemo s pouzdanošću prevesti, ali „tipična marža“ izgleda kao da bi mogla biti 10 posto?

Dokument također otkriva da Sony ima samo još jednu igru iz serijala Call of Duty kao dio svog ekskluzivnog marketinškog sporazuma s Activisionom. „Posljednja igra obuhvaćena ugovorom je naslov iz serijala Call of Duty koji će biti objavljen krajem 2023.“, stoji u dijelu dokumenta od Jima Ryana koji nije ispravno redaktiran.

Sony također navodi da oko polovice vlasnika PS5 konzola također posjeduje Nintendo Switch. FTC i Microsoft su se kontinuirano prepirali oko toga je li Switch konkurencija Xboxu i PS5 tijekom ovog saslušanja, a podaci koje je Sony pružio pružaju još jasnije dokaze o strukturi posjedovanja konzola u Sjedinjenim Američkim Državama:

Prema internim istraživanjima SIE-a, gotovo polovica vlasnika PlayStation 5 konzola u Sjedinjenim Američkim Državama također posjeduje Nintendo Switch, dok manje od 20% vlasnika PlayStation 5 konzola u Sjedinjenim Američkim Državama također posjeduje Xbox Series X ili S.

No, Sony nije jedini koji je pogođen problemima s redakcijom dokumenata. Povjerljivi dokument Microsofta otkrio je sve ciljeve tvrtke za akviziciju Xboxa ranije ovog tjedna, a sada je taj dokument nestao i zamijenjen je snažno redaktiranom verzijom.

No, taj nije redaktiran markerom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next