Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FTC podnio zahtjev za blokadom Microsoftove kupovine Activisiona Istaknuto

FTC podnio zahtjev za blokadom Microsoftove kupovine Activisiona

Savezna trgovinska komisija (FTC) tužila je Microsoft Corp. na saveznom sudu u ponedjeljak kako bi blokirala ovu tvrtku da dovrši svoju akviziciju tvrtke Activision Blizzard Inc. u vrijednosti od 69 milijardi dolara.

U podnesku na saveznom sudu u Kaliforniji, FTC je zatražila sudsku naredbu koja bi spriječila provedbu transakcije prije roka 18. srpnja te godine, i tražila je da interni sud agencije ima priliku pregledati slučaj.

Cijena dionica Microsofta zatvorila se 1,6% viša na 331,85 dolara, dok je cijena dionica Activision Blizzarda pala za 0,8% na 79,77 dolara.

„Radujemo se prilici da prezentiramo naš slučaj na saveznom sudu", izjavio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

„Vjerujemo da će ubrzanje pravnog procesa u SAD-u na kraju donijeti više izbora i konkurencije na tržištu."

Transakcija u vrijednosti od 69 milijardi dolara suočila se s detaljnom kontrolom u borbi protiv monopola s obje strane Atlantika. Microsoft, koji proizvodi konzolu Xbox, dobio je odobrenje Europske unije, ali Ured za tržišno natjecanje u Velikoj Britaniji u travnju je odbio preuzimanje, navodeći da bi igre Activisiona, poput Call of Dutyja, ojačale Microsoftovu prednost nad konkurentima na malom, ali rastućem tržištu igranja putem cloud servisa.

Microsoft će se žaliti na odluku britanskog Ureda za tržišno natjecanje, koja je globalno obvezujuća.

Smith iz Microsofta sastao se s britanskim kancelarom Jeremyjem Huntom ovog mjeseca kako bi raspravljali o dogovoru. Kada je Ured za trižšno natjecanje odbacio sporazum u travnju, Smith je izjavio da je „vrlo razočaran" odlukom koja je, kako je rekao, uzdrmala „povjerenje ljudi u tehnologiju u Ujedinjenom Kraljevstvu".

FTC je prvi put podnio tužbu u svrhu blokade sporazuma u prosincu pred svojim internim sudom, tvrdeći da će akvizicija narušiti konkurenciju na američkom tržištu video igara. Ta tužba FTC-a ne sprječava Microsoft da zaključi sporazum, što je dovelo do poteza FTC-a da zatraži od saveznog suca da blokira transakciju.

Suđenje agencije zakazano je za 2. kolovoza, ali odluka se ne očekuje do kraja godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next