Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SAD tuži kripto giganta Coinbase Istaknuto

SAD tuži kripto giganta Coinbase

SAD je optužio najveću platformu za trgovinu kriptovalutama u zemlji za ilegalno poslovanje, proširujući svoju akciju protiv industrije.

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) rekla je da je Coinbase djelovao kao posrednik, burza i klirinška agencija za ulaganja koja su podložna pravilima SEC-a, bez adekvatne registracije.

Regulator je rekao da je to omogućilo tvrtki da izbjegne nadzor, uključujući mjere za sprječavanje sukoba interesa.

Coinbase je rekao da pravila nisu jasna.

„Rješenje je zakonodavstvo koje omogućava razvoj pravednih pravila kako bi se put mogao razviti transparentno i primijeniti jednako, a ne sudski postupak", rekao je Paul Grewal, glavni pravni savjetnik Coinbasea. „U međuvremenu, nastavit ćemo poslovati kao i obično".

Tužba protiv Coinbasea dolazi dan nakon što je SEC tužio Binance, najveću svjetsku platformu za trgovanje kriptovalutama, optužujući tvrtku za nepropisno rukovanje sredstvima korisnika, umjetno povećavanje volumena trgovanja na stranici i poduzimanje koraka kako bi izbjegla američke propise.

Vlasti su obećale odlučnije nadzirati industriju koristeći postojeća pravila, tvrdeći da mnoge kripto imovine funkcioniraju poput drugih ulaganja koja su pod nadzorom.

Napori za povećanje nadzora ubrzali su nakon dramatičnog sloma još jedne velike burze prošle godine, FTX-a, zbog čega mnogi korisnici nisu mogli pristupiti svojim sredstvima.

U utorak su financijski regulatori iz 10 saveznih država, uključujući Kaliforniju i Alabamu, podnijeli pravne akcije tvrdeći da Coinbase posluje kao neregistrirani trgovac vrijednosnim papirima.

„Kako je navedeno u našoj tužbi, Coinbase je potpuno bio svjestan primjenjivosti saveznih zakona o vrijednosnim papirima na svoje poslovne aktivnosti, ali je namjerno odbio slijediti ih", rekao je Gurbir S. Grewal, direktor odjela za provođenje zakona Komisije za vrijednosne papire i burzu.

„Jednostavno ne možete ignorirati pravila zato što vam se ne sviđaju ili biste radije imali drugačija - posljedice za investicijsku javnost su prevelike."

Coinbase, koji je osnovan 2012. godine, tvrdi da ima više od 100 milijuna korisnika i milijarde dolara vrijednosti trgovanja digitalnim sredstvima poput Bitcoina svaki dan.

Coinbase_Mobile_ÔÇô_Home.png

Tvrtka je postigla tržišnu vrijednost od gotovo 100 milijardi dolara kada je 2021. godine u vrhuncu kripto ludila izlistana na burzi.

Međutim, dionice Coinbasea značajno su pale otkako su vrijednosti kriptovaluta prošle godine naglo pale. Sada vrijedi manje od 12 milijardi dolara.

Dionice tvrtke su pale nakon vijesti o tužbi koja je podnesena saveznom sudu u New Yorku.

Na kraju dana, dionice su pale za 12%, dok je Nansen, koji prati tokove kriptovaluta, izvijestio da su korisnici povukli gotovo 1,3 milijarde dolara s platforme nakon tužbe.

U ožujku je Coinbase upozorio da bi SEC mogao pokrenuti pravne postupke protiv tvrtke. Tada je nazvao taj razvoj razočaravajućim i rekao da su više puta pokušavali surađivati s vlastima kako bi se registrirali, ali da ne postoji jasan put za kripto tvrtke da to učine. Također su zaprijetili da će preseliti tvrtku iz SAD-a u London ili negdje drugdje.

U utorak je glavni pravni savjetnik Coinbasea Paul Grewal je rekao: „Oslanjanje SEC-a na pristupu koji se temelji isključivo na kažnjavanju, u odsutnosti jasnih pravila za industriju digitalnih sredstava, šteti ekonomskoj konkurentnosti Amerike i tvrtkama poput Coinbasea koje su pokazale predanost usklađivanju."

Glavna izvršna direktorica Udruge za blockchain, grupacije u toj industriji, upozorila je na kontinuirane rasprave u Kongresu kao dokaz da su zakoni koji reguliraju industriju i dalje promjenjivi i da SEC nema slučaj.

Isti dan kada je SEC podnio tužbu protiv Coinbasea, pravni savjetnik Paul Grewal je trebao svjedočiti u Washingtonu na saslušanju o izradi zakona za nadzor određenih vrsta digitalnih sredstava.

U pripremljenim napomenama za to saslušanje, Pauk Grewal je rekao da je Coinbase pažljivo pregledao sredstva ponuđena na svojoj platformi kako bi vidio mogu li se smatrati vrijednosnim papirima reguliranim od strane SEC-a. Rekao je da Coinbase nije nudio vrijednosne papire i odbio "većinu" prijedloga.

„SEC ne donosi zakon - samo iznosi optužbe - i uvjereni smo da će sudovi s vremenom dokazati da je [predsjednik SEC-a Gary] Gensler u krivu", rekla je izvršna direktorica Udruge za blockchain Kristin Smith.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next