Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kako regionalni startupovi koriste tehnologiju za jačanje lokalne ekonomije Istaknuto

Kako regionalni startupovi koriste tehnologiju za jačanje lokalne ekonomije

Danas u svijetu postoji 150 milijuna startupova, a svake godine otvori se više od 50 milijuna novih. Startupovi u srednjoj i istočnoj Europi sve više privlače pažnju investitora širom svijeta. Predviđanja pokazuju da se vrijednost startupova u posljednjih 10 godina povećala 19 puta, a u regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorna).


„Startupovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu gospodarstva rješavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu te time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posljedično, više prilika za zapošljavanje. – komentirao je Alfredo Giannattasio, regionalni direktor marketinga i operacija, Microsoft Multi-Country regije*. No, unatoč ovim činjenicama, procjenjuje se da više od 90% startupova prestane poslovati u prvoj godini, budući da je njihovo putovanje nepredvidivo i ispunjeno neizvjesnošću. Kako bi preživjeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće vještine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, te, posebno u našoj regiji, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima”, dodao je.

Baltička regija smatra se domom nekih od najvećih europskih startupova s Estonijom na čelu. Estonski IT startup CostPocket razvio je aplikaciju za prepoznavanje teksta koja može digitalizirati papirnate dokumente s velikom točnošću u roku od nekoliko sekundi, omogućujući tvrtkama učinkovitije korištenje njihovog vremena. U Litvi isLucid kreira dodatnu vrijednost za tvrtke iz transkripata sastanaka. Softver na Microsoft Teams platformi organizira transkripte i čini ih djeljivima, pretraživima i integriranima s rješenjima za upravljanje zadacima koje preferira organizacija klijenta. Modeli temeljeni na umjetnoj inteligenciji predviđaju potencijalne zadatke i preformuliraju govorni jezik u kvalitetno napisane bilješke na više od 30 jezika. U Latviji, startup tvrtka RoboEatz izumila je potpuno autonomni robotski kuhinjski sustav koji priprema, kuha i poslužuje širok raspon jela. Koristeći aplikaciju RoboEatz, kupci biraju svoj jelovnik s mogućnošću personalizacije, uključujući ili isključujući sastojke na temelju svojih prehrambenih preferencija.

U istočnoj Europi i Euroaziji, bugarska startup tvrtka Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za upravitelje i vlasnike nekretnina. Koristeći ovaj softver, oni nadziru svoje liste na platformama za iznajmljivanje na odmoru i svoje web stranice za rezervacije – sve s jedne nadzorne ploče. U Mađarskoj je startup tvrtka EDUardo Business Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, temeljenu na Microsoftovim tehnologijama. Platforma pruža izuzetan obrazovni sadržaj u obliku interaktivnih studija slučaja i stoga se može lako integrirati u projekte učenja u korporacijama, ustanovama za obuku i poslovnim školama.

U Ukrajini, sjajan primjer inovacije putem umjetne inteligencije dolazi od startup tvrtke Elai.io. Ovaj startup omogućuje korisnicima korištenje teksta za generiranje videosadržaja i prilagođenih AI videa koji prikazuju stvarne ljude. Kazahstanski startup Uniqa pruža korisnicima mogućnost korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Uniqa prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora u stvarnom vremenu 24/7, a zatim ih prikazuje u Power BI izvješćima koja pomažu u donošenju učinkovitih upravljačkih odluka.

Naša regija također se može pohvaliti rastućom startup scenom. Make IT Easy hrvatski je tehnološki startup čija se platforma mobilityONE bazira na oblaku, a povezivanjem s vozilima omogućava jednostavniji fleet management, odnosno svakodnevno upravljanje aktivnostima i troškovima. Hrvatski startup CircuitMess, već dobro poznat kao hardverska tvrtka, dizajnira i proizvodi edukativne i zabavne elektroničke uređaje kao što su STEM igračke za učenje, koje su dostupne i u trgovinama diljem Amerike. U Sloveniji je QLECTOR Ltd razvio rješenja za proizvodnju temeljena na umjetnoj inteligenciji koja pokreće QLECTOR LEAP AI Platformu i digitalnog blizanca koji omogućuje planerima i koordinatorima timova da zajedno kreiraju optimalne planove te planiraju proizvodnju, zatvarajući jaz između teorije planiranja proizvodnje i realnosti u pogonu. Softverska platforma srpskog startupa B2Bee sadrži nekoliko integriranih aplikacija. Njihova strategija je obuhvatiti end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala – od primitka do isporuke. Hrvatski Infobip i Rimac prednjače primjerom, izrastajući iz regionalno poznatih startupova u regionalne jednoroge 2020., odnosno 2022. godine.

„Zvijezde sutrašnjice rađaju se danas, i to upravo ovdje u regiji, a mi imamo jedinstvenu priliku igrati ključnu ulogu i pomoći im u njihovom rastu. Programi kao što su Microsoft for Startups Founders Hub i ISV Success program mogu im pomoći na tom putu. Digitalne tehnologije, oblak, umjetna inteligencija, veliki podaci, moderne mreže i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa bit će ključne za postizanje ekonomske proizvodnje i rasta.” – zaključio je Alfredo Giannattasio.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next