Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk zabrinut zbog mogućeg stečaja Tesle Istaknuto

Elon Musk zabrinut zbog mogućeg stečaja Tesle

Nestašica baterija za električne automobile i problemi s lancima opskrbe koštaju tvrtku Tesla milijarde američkih dolara, rekao je njen osnivač i glavni izvršni direktor Elon Musk.

Tesline tvornice u Berlinu (Njemačka) i Austinu (američka savezna država Teksas) Musk je nazvao ogromnim spalionicama novca. Stoga mu je trenutno najveća briga kako ih održati u pogonu, a da tvrtka ne završi zbog toga u stečaju.

Obje spomenute tvornice otvorene su nedavno. Pogon u Gruenheideu pored Berlina, koji je s radom počeo u ožujku ove godine, trebao bi zapošljavati 12 tisuća radnika i do 2025. godine isporučivati do 500 tisuća vozila godišnje.

Očekivalo se kako će s proizvodnjom početi još tijekom protekle godine, ali došlo je do odgode zbog teškoća s pribavljanjem dozvola i zabrinutosti oko utjecaja tvornice na okoliš.

Otkazi su već krenuli

Tvornica u Teksasu je zbog nestašica i problema s opskrbom općenito mogla proizvesti tek vrlo mali broj vozila.

Naročito problematičnom pokazala se proizvodnja baterije 4680, kao i odgode utovara sirovina potrebnih za proizvodnju u lukama u Kini. Do zastoja u Kini došlo je zbog ponovnog uvođenja mjera suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Najveći Teslin pogon i dalje je u Fremontu u Kaliforniji.

Musk je ranije bio najavio kako planira smanjiti broj zaposlenih u Tesli za deset posto jer očekuje kako će recesija u Sjedinjenim Državama potrajati i do 18 mjeseci. Prvi su otkazi navodno već podijeljeni.

Tesla je jedan u nizu proizvođača automobila koji imaju problema zbog nestašica.

U travnju ove godine prvi čovjek Riviana RJ Scaringe također se požalio na manjak baterija za električna vozila, ustvrdivši kako bi to moglo biti pogubnije za tržište nego nestašica računalnih čipova.

Glavni izvršni direktor Forda Jim Farley još je prošle godine rekao kako je manjak čipova izazvao najveći opskrbni šok kojeg je on vidio u životu, piše Yahoo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next